Tama

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tama je konverzačný robot spoločnosti Matsushita.

Jeho hlavnou úlohou je podľa výrobcu terapia pomocou konverzácie pre starých a osamelých ľudí. Tama ovláda 50 fráz, ktoré dokáže používať, a jej cieľom je napr. pripomínať ľuďom, kedy majú ísť do nemocnice, kedy majú užívať lieky a podobne. Celkovo je projekt zameraný na zdravotnú starostlivosť o majiteľov.

Tama môže byť napojená cez ISDN linku alebo mobilný telefón na rôzne zdroje medicínskych informácií, spravodajstiev a pod. Komunikácia človeka s robotom môže byť z centra monitorovaná. V prípade zhoršenia mentálneho stavu starších ľudí môže na to robot autonómne upozorniť. Aby bol robot schopný rozoznať, kedy je vhodné s majiteľom konverzovať a kedy nie, má zabudovanú vlastnú časovú základňu a 2 MB pamäte, do ktorej si zaznamenáva predchádzajúcu konverzáciu.

Do vývoja robota bolo vložených 2 mil. USD. Jeho cena bola stanovená na zhruba 500 USD. Predpokladá sa, že robot sa bude vyrábať v tvare niekoľkých typov zvieratiek. Vzhľadom na to, že jeho primárnou funkciou je rozprávať sa, robot nie je schopný chodiť. Podľa prieskumu spoločnosti Matshushita si to ľudia z cieľovej skupiny tohto výrobku ani neželajú.