Tamaulipas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tamaulipas
štát
Vlajka
Erb
Oficiálny názov:
Estado Libre y Soberano de Tamaulipas
Štát Mexiko Mexiko
Hlavné mesto Ciudad Victoria
Rozloha 80 249 km² (8 024 900 ha)
Obyvateľstvo 3 374 200 (2012)
Vznik 7. február 1824
Guvernér Egidio Torre Cantú
Časové pásmo CST (UTC -6)
 - letný čas CDT (UTC -5)
PSČ 87–89
Počet obcí 43
Poloha štátu v Mexiku
Poloha štátu v Mexiku
Wikimedia Commons: Tamaulipas
Webová stránka: Oficiálna stránka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tamaulipas, oficiálne Estado Libre y Soberano de Tamaulipas (doslova Slobodný a suverénny štát Tamaulipas) je jeden z 31 štátov, ktoré spolu s jedným federálnym dištriktom tvoria federatívnu republiku Mexiko. Na severe susedí s americkým štátom Texas, na východe od neho leží Mexický záliv, na juhu Veracruz, na juhozápade San Luis Potosí a na západe Nuevo León. Hlavným mestom je Ciudad Victoria, pomenované po prvom prezidentovi nezávislého Mexika Guadalupe Victoria, ale najväčším je Reynosa ležiace na hranici USA, ktorá má s aglomeráciou vyše pol milióna obyvateľov. Ďalšími významnými sídlami sú prístav Tampico na južnej hranici štátu a Nuevo Laredo v severozápadnom výbežku na brehu Rio Grande.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov štátu pochádza z huastéckeho výrazu Tamaholipa, čo znamená "miesto vysokých hôr" alebo podľa iného výkladu "miesto modlitieb".

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodnými obyvateľmi Tamaulipas boli Olmékovia, Čičimékovia a Huastékovia. V polovici pätnásteho storočia sa oblasť stala vazalom Aztéckej ríše. Po príchode španielskych kolonizátorov v Tamaulipas pôsobili františkánski misionári, bola vytvorená provincia Nuevo Santander. V sedemnástom a osemnástom storočí do kraja vpadol zo severu apačský kmeň Lipanovia, ktorého príslušníci postupne splynuli so starousadlíkmi. V roku 1824 sa Tamaulipas stal jedným zo zakladajúcich štátov nezávislého Mexika. V roku 1845, kedy sa od Mexika odtrhol Texas, prišiel aj Tamaulipas o časť svojho územia ležiaceho na sever od Rio Grande. V čase francúzskej intervencie tu boli zvádzané tuhé boje najmä o strategický prístav Tampico.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Pobrežie Mexického zálivu je rovinaté, vo vnútrozemí leží pohorie Sierra Madre Oriental dosahujúce v najvyššom bode 3280 metrov nad morom. Podnebie je subtropické a prevažne polopúšť, typickou rastlinou sú kaktusy. Žije tu rad vzácnych zvierat, ako puma americká alebo ocelot veľký. Lokalita El Cielo v južnej časti štátu je biosférickou rezerváciou UNESCO, chrániaca pôvodný hmlistý les. Územím štátu prechádza obratník Kozorožca.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Tamaulipas sa podieľa na HDP Mexika 3,3 percentami. Základom ekonomiky je pestovanie kukurice, paradajok a citrusových plodov, rozšírené je aj pastierstvo dobytka a rybolov. Pobrežie na juhu okolo miest Tampico a Altamira je mexickým strediskom ťažby a spracovania ropy. Rozvíja sa aj turistika, vyhľadávané sú najmä pláže okolo mesta La Pesca. Vzhľadom k blízkosti americkej hranice je v Tamaulipas mnoho montovní vlastnených zahraničným kapitálom, zvaných maquiladoras. V hlavnom meste sídli vysoká škola Universidad Autónoma de Tamaulipas.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tamaulipas

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tamaulipas na českej Wikipédii.