Tank všeobecného použitia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Náčrt tanku všeobecného použitia z 1. marca 1946

Tank všeobecného použitia (TVP) bol povojnový program vývoja nového česko-slovenského tanku, ktorý mal nahradiť radu sovietskych, nemeckých aj „západných“ typov vo výzbroji vtedajšej česko-slovenskej armády.

Počiatočné návrhy[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1945 velenie česko-slovenskej armády rozhodlo, že základ obnovovaných tankových síl budú v nasledujúcich minimálne piatich rokoch tvoriť sovietske stredné tanky T-34/85, ktoré dopĺňali britské tanky Cromwell z výzbroje čs. samostatnej pancierovej brigády alebo koristných nemeckých PzKpfw IV (v čs. armáde slúžili pod názvom T40/75). Plán počítal s tým, že po uplynutí uvedeného päťročného obdobia bude dokončený vývoj a zahájená výroba tanku domácej konštrukcie, ako výsledku programu TVP.

Vojenský technický ústav (VTU) predložil 9. októbra 1945 Veliteľstvu tankového vojska návrh programu výroby obrnených bojových vozidiel, ktorý zahŕňal ľahký polopásový transportér pre motorizovanú pechotu, ťažký prieskumný obrnený automobil, tank všeobecného použitia (TVP) a ťažký tank, ktorý ako jediný nemal pochádzať z domácej výroby, ale zo Sovietskeho zväzu. Návrh stredného tanku TVP, vychádzajúceho z česko-slovenskej, nemeckej, britskej i sovietskej „tankovej školy“, bol prednesený 2. oddelením III. odboru VTU 1. marca 1946. VTU sa tiež obrátil na potenciálneho výrobcu TVP, a síce podniky Škoda a ČKD, ktoré začali následne pracovať na vlastných návrhoch.

Projekty tankov[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá odpoveď Škodových závodov na štúdiu VTU o tanku všeobecného použitia bol projekt T-40. Návrh tanku s hmotnosťou 40 ton, vyzbrojeného kanónom kalibru 88 mm vz. 36N (nemecký KwK 36), je datovaný k 7. decembru 1946. Oficiálnu žiadosť o výrobu prototypu vzniesol VTU 28. marca 1949, avšak kvôli skráteniu vývoja boli oba vtedajšie projekty (Škoda T-50 a ČKD T-51) zlúčené pod názvom T-50/51.

Tank T-50/51 mal byť poháňaný 16valcovým naftovým motorom Škoda AHK alebo ČKD AXK o výkone 662-736 kW. Úplne v réžii Škodových závodov bol vývoj veže a 100mm kanónu AK 1. Výzbroj mali dopĺňať dva guľomety kalibru 7,62 mm a jeden kalibru 12,7 mm. Drevená maketa tanku bola objednaná 27. mája 1949 a termín odovzdania kompletného prototypu bol stanovený na 30. apríla 1952.

Na základe tanku TVP mali vzniknúť okrem iného nasledujúce verzie:

  • 100mm ShPTK (samohybný protitankový kanón) 14,75 / 900-TVP – stíhač tankov (bez veže) pre tankové vojsko;
  • 100mm ShPTK 14,75 / 950-TVP – stíhač tankov (s vežou) pre delostrelectvo;
  • 152mm ShKH (samohybná kanónová húfnica) 43,5 / 675-TVP – samohybné delo (bez veže) pre tankové vojsko;
  • 152mm ShKH 43,5 / 675-TVP – samohybné delo (s vežou) pre delostrelectvo.

Koniec programu[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 1950 bol program TVP zastavený v dôsledku straníckeho a vládneho rozhodnutia o unifikáciu výzbroje česko-slovenskej armády so sovietskou. Tento zámer obsahovala napríklad zmluva o bezplatnom poskytnutí licenčných podkladov na výrobu sovietskych zbraní, uzavretá medzi ČSR a ZSSR dňa 7. júla 1949. Na základe tejto zmluvy bola v Česko-Slovensku začatá sériová výroba tankov T-34/85, ktoré armáda preberala od konca roka 1951. V Sovietskom zväze sa tento typ tanku nevyrábal už od roku 1946, pretože sa pripravovala výroba nového stredného tanku T-54, čo však Sovieti neoznámili ani Čecho-Slovákom, ani Poliakom, ktorí tiež zahájili licenčnú výrobu T-34/85. Koniec programu TVP znamenal tiež koniec samostatného vývoja česko-slovenských tankov, hoci sa neskoršie Česko-slovenská socialistická republika dostala až na tretie miesto v rebríčku výrobcov a exportérov tankov i ďalších obrnených vozidiel, a to predovšetkým vďaka licenčnej výrobe sovietskych typov v slovenských zbrojovkách.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko verzií tankov vychádzajúcich z programu TVP (vrátane finálnej varianty T-50/51) bolo od polovice decembra 2015 pridané do počítačovej hry World of Tanks v rámci česko-slovenského „technologického stromu“.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tank všeobecného použití na českej Wikipédii.