Tchao Jüan-ming

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tchao Jüan-ming

Tchao Jüan-ming (čín. 陶淵明 – Tchao Jüan-ming, pchin-jin: Táo Yuānmíng, 365 - 427), známy aj ako Tchao Čchien (čín. 陶潛 – Tchao Čchien, pchin-jin: Táo Qian) bol čínsky básnik, ktorý žil za dynastie Wej. Jeho dielom boli ovplyvnení mnohí čínski básnici, okrem iných Li Po, Tu Fu a Wang Wej.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z významnej úradníckej rodiny, ktorá ale schudobnela. Podľa konfuciánskej tradície sa dal štátnych služieb, ale úrad trikrát opustil. Posledný odchod z úradu roku 405 bol definitívny, Tchao bol sklamaný korupciou a falošou úradníkov a utiahol sa do ústrania na vidieku. Vo svojej dobe nebol považovaný za vynikajúceho básnika, príručka Čung Žunga Hodnotenie básní ho radí medzi priemerných básnikov a pojednanie Wen-sin tiao-lung ho vôbec nespomína.

Počas života v ústraní napísal najlepšie básne, v ktorých vystupuje ako lyrický hrdina hľadajúci zmysel života. Politická nestabilita doby, v ktorej žil, ovplyvnila jeho myslenie a prinútila ho uvažovať o nestálosti bytia a smrti. Osamelosť na vidieku ho priviedla k pitiu alkoholu, básne s alkoholovou tématikou výrazne ovplyvnili Li Poa.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Zachovalo sa asi 130 básní. V nich sa autor venuje viacerým témam - najmä téma stiahnutia sa do ústrania, ďalej konfuciánska úcta a hrdosť na vlastný rod, roľnícky život a jeho útrapy, pitie vína.

Napísal aj niekoľko kratších prozaických diel. Najznámejším je Prameň broskyňových kvetov, v ktorom opisuje ideálnu krajinu, skrytú pred ľudským zrakom. Slovné spojenie "prameň broskyňových kvetov" (桃花源) sa stal čínskym výrazom pre utópiu. Ďalším významným dielom je Majster od piatich vŕb, ktorého názov sa používa ako Tchaov pseudonym. Filozofické rysy nesie jeho predhovor k zbierke básní Návraty.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

Tchao Jüan-ming je zobrazený v diele Wu-šuang pchu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]