Teplica (prítok Popradu)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teplica
potok
Zdrojnica Vrbovská pahorkatina
Ústie Poprad
Dĺžka km
Povodie Poprad
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 3-01-02-028
Číslo recipienta 3-01-02-1799
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Teplica je potok na strednom Spiši, v centrálnej časti okresu Poprad. Je to pravostranný prítok Popradu, meria 4 km a je tokom IV. rádu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie v Popradskej kotline, v časti Vrbovská pahorkatina[1], kde pramení juhozápadne od obce Spišská Teplica, na východoseverovýchodnom úpätí Černušovej (889,5 m n. m.) v nadmorskej výške približne 730 m n. m. Od prameňa tečie na sever, pričom sa esovito ohýba, zľava priberá dva krátke prítoky z lokality Kamence a prechodne tečie na východ. Sprava priberá ďalší krátky prítok, stáča sa na sever a preteká okrajom intravilánu Spišskej Teplice. Následne sa rozvetvuje na dve ramená, kým hlavné koryto tečie na sever, potom na východ, vedľajšie pravostranné rameno preteká cez intravilán obce na severovýchod. Severovýchodne od centra obce sa spájajú a potok tečie severovýchodným smerom, pod obcou priberá zľava prítok pritekajúci z oblasti miestneho kameňolomu. Odtiaľ tečie na krátkom úseku na sever, opäť zľava priberá krátky prítok z lokality Kúty a stáča sa východným smerom k ústiu. Západne od (centra) mesta Poprad ústi v nadmorskej výške cca 681 m n. m. do Popradu.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.