Terminator 4: Salvation

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Terminator Salvation)
Terminator Salvation

Základné informácie
Originálny názov Terminator Salvation
Žáner akčný/sci-fi
Dĺžka 115 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2009
Spoločnosť The Halcyon Company, Columbia Pictures, Warner Bros.
Rozpočet 200 miliónov $
Zárobok 371 miliónov $
Filmový štáb
Réžia Joseph McGinty Nichol
Scenár Andrew George Vajna, Mario Kassar
Produkcia Jeanne Allgood
Hudba Danny Elfman, Brad Fiedel
Kamera Shane Hurlbut
Herecké obsadenie

Terminator Salvation alebo Terminator 4: Salvation (v preklade: Terminátor 4: Záchrana) je americký Science Fiction (Sci-Fi) film, natočený v roku 2009. Film režíroval Joseph McGinty Nichol a v hlavných úlohách hrali Christian Bale a Sam Worthington. Ide o štvrtý diel Terminátora.

V porovnaní s ostatnými dielmi, ktorých dej sa odohrával vo fiktívnom svete medzi rokmi 1984 a 2004, sa dej tejto časti odohráva roku 2018, kedy prebieha vojna medzi ľudmi a Skynetom, ľudský odpor bojuje proti strojom zo Skynetu. Christian Bale stvárnil odbojára Johna Connora, kým Sam Worthington hrá rolu stroja (kyborga) Marcusa Wrighta. V Terminator Salvation sa tiež objavuje Anton Yelchin ako mladý Kyle Reese a líči vznik Terminátora T-800 Model 101 (Roland Kickinger).

Tvorbu zabezpečila spoločnosť The Halcyon Company a scenár k filmu napísali maďarsko-americký filmový producent Andrew George Vajna spolu s americkým producentom Mariom Kassarom. Natáčanie začalo v máji 2008 v Novom Mexiku a trvalo 77 dní. 21. mája 2009 začali premiéry v Spojených štátoch a Kanade, neskôr v júni prišli aj do Spojeného kráľovstva, Austrálie, Nový Zéland a Južnej Afriky. Na Slovensko prišla 4. júna. Film patrí aj spoločnostiam ako Warner Bros. a Columbia Pictures. Film zarobil viac ako 731 miliónov amerických dolárov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]