Terumoto Móri

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Terumoto Móri
daimjó - hlava klanu Móri
daimjó - hlava klanu Móri
Narodenie22. január 1553
Úmrtie27. apríl 1625 (72 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Terumoto Móri

Terumoto Móri (jap. 毛利 輝元 – Móri Terumoto, 22. januára 1553 – 27. apríla 1625), bol synom Takamota Móriho a vnukom a následníkom veľkého bojovníka Motonariho Móriho, bojoval proti Hidejošimu Tojotomimi ale nakoniec prešiel na druhú stranu a zúčastnil sa ťaženia na Kjúšú (1587) na Hidejošiho strane a postavil hrad Hirošima, teda v podstate založil Hirošimu.

Terumoto bol členom Rady piatich starších menovanej Hidejošim. Na vrchole svojej moci na konci 16. storočia Terumoto riadil územie s výnosom 1,2 miliónov koku. To znamená, že by mohol do boja zmobilizovať viac ako 120 000 mužov.

Postavil sa proti Iejasuovi Tokugawovi no nezúčastnil sa bitky pri Sekigahare. Terumoto ostal v tom čase na hrade Osaka chrániť Hidejoriho Tojotomiho a krátko po Sekigahare sa vzdal. Iejasu zredukoval Terumotovo léno, nechal mu iba provincie Nagato a Suó (provincia) v celkovej hodnote 369 000 koku.

Veril, že je podpriemerný generál a mimo bojového poľa mu chýbala motivácia a vôľa. Mal iba malý vplyv na posledné roky obdobia Sengoku, často nechávajúc bojovať podriadených a nižších členov klanu namiesto seba. Verí sa, že ak by bojoval pri Sekigahare alebo zobral Hidejoriho na bojové pole, bol by Iejasu na mieste porazený. No dokázal dobre riadiť svoje panstvo a úspešne udržať pohromade klan Móri, aj keď jeho panstvo bolo zredukované na tretinu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mōri Terumoto na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).