Teruzuki (torpédoborec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teruzuki

Sesterská loď Akizuki
Základná charakteristika
ŠtátJaponsko Japonsko
Druhtorpédoborec
Začiatok výstavby13. november 1940
Dátum spustenia na vodu21. november 1941
Dátum prevzatia námorníctvom31. august 1942
Dátum potopenia (vyradenia)12. december 1942, potopený americkými torpédovými člnmi PT
Dĺžka134,2 m
Šírka11,6 m
Ponor4,15 m
Štandardný výtlak2 701 ton
Bojový výtlak3 700 ton
Posádka300
Pancierovanie a výzbroj
Pomocná výzbroj1 x IV 610 mm torpédomet typu 92 so zásobou 8 torpéd typu 93 + 54 hlbinných náloží
Protilietadlová výzbroj8 x 100 mm/65 typu 98 (4xII), 4 x 25 mm/60 typu 96 (2xII)
Pohon a pohyb
Pohon3 parné kotle Ro-gó Kanpon šiki, 2 zostavy parných turbín Kanpon, 2 trojlisté lodné skrutky
52 000 hp (38 245,9 kW)
Palivo1 097
Maximálna rýchlosť33 uzlov
Maximálny dosah8 300 námorných míľ (18 u.)

Teruzuki (jap. 照月) bol druhý torpédoborec triedy Akizuki imperiálneho loďstva počas druhej svetovej vojny. Celú svoju krátku kariéru po dokončení v auguste 1942 strávil v juhozápadnom Pacifiku, kde sa zúčastnil bitky pri Santa Cruz, prvej a poslednej noci bojov počas námornej bitky pri Guadalcanale a bol potopený americkými torpédovými člnmi PT, keď sprevádzal „krysí transport“ na Guadalcanal v noci 12. decembra 1942.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Teruzuki patril k prvej sérii torpédoborcov triedy Akizuki. Tá bola pôvodne navrhnutá ako trieda protilietadlových sprievodných plavidiel. Nakoniec ale bolo rozhodnuté inštalovať jeden štvorhlavňový torpédomet typu 92 model 4 s celkovou zásobou ôsmich 610mm torpéd typu 93.

Hlavnú hlavňovú výzbroj Teruzuki – a hlavný identifikačný znak triedy Akizuki – predstavovalo osem rýchlopalných viacúčelových 100mm diel typu 98 s dĺžkou hlavne 65 kalibrov v štyroch dvojhlavňových vežiach. K ich zameriavaniu slúžili dva 4,5 metrové stereoskopické diaľkomery.

Fotografia Teruzuki sa pravdepodobne nezachovala. Preto sa jeho podoba po dokončení odhaduje na základe vzhľadu sesterského Akizuki. To sa týka hlavne počtu a rozmiestnenia protilietadlových diel kalibru 25 mm. Teruzuki niesol – obdobne ako Akizuki – dve 25mm dvojčatá na vyvýšenej platforme pred torpédometom. Medzi nimi sa na platforme nachádzal 2,5 metrový diaľkomer pre 25mm kanóny. Ďalšieho rozšírenia protilietadlovej výzbroje, ani inštalácie radaru, sa už Teruzuki nedočkal.

Vzhľadom k svojmu skorému koncu v decembri 1942 sa Teruzuki montáže radaru nedočkal a stal sa tak jediným torpédoborcom triedy Akizuki, ktorý nikdy žiadny radar nemal.

Stavba „torpédoborca číslo 105“ bola schválená na základe plánu z roku 1939. Kýl bol položený v lodenici Micubiši v Nagasaki. Nová loď bola spustená na vodu 21. novembra 1941 a pokrstená na Teruzuki čo v preklade znamená "žiariaci Mesiac".

Prvým a jediným kapitánom sa stal 31. augusta 1942 Cuneo Orita, ktorý už od 20. júla dohliadal na dokončovacie práce v Nagasaki. Teruzuki 7. septembra odplával do Jokosuky, kde počas nasledujúcich 30 dní prebiehali posledné dokončovacie práce. Dňa 7. októbra bol Teruzuki zaradený do 61. divízie torpédoborcov podliehajúcej 10. torpédovej eskadre kontradmirála Kimuru patriacej k 3. loďstvu.

Služba[upraviť | upraviť zdroj]

Bitka pri Santa Cruz (október 1942)[upraviť | upraviť zdroj]

10. októbra vyplával Teruzuki z Jokosuky a zamieril na Truk. Dňa 14. októbra sa severne od Šalamúnových ostrovov pripojil k 1. divízii lietadlových lodí viceadmirála Naguma. Ako sprievod lietadlových lodí sa zúčastnil bitky pri Santa Cruz. Ráno 26. októbra na loď zaútočil SBD-3 Dauntless S-6 z USS Hornet, ktorý bol súčasťou vlny, ktorá napadla a poškodila Šókaku. Bomba ale torpédoborec minula.

Cestou na Truk bol hodinu po polnoci na 27. októbra ľahko poškodený blízkym dopadom 226,8 kg bomby na ľavoboku. Útočníkom bol poručík Melvin K. Atwell so svojou PBY-5A Catalinou 91-P-3 od VP-91. Incident si vyžiadal sedem mŕtvych.

Na Truk doplával 29. októbra a následne bol opravený opravárenskou loďou Akaši.

Prvá námorná bitka pri Guadalcanale (november 1942)[upraviť | upraviť zdroj]

Východzia formácia pred prvou námornou bitkou pri Guadalcanale

Dňa 9. novembra vyplával Teruzuki z Truku spolu so siedmimi ďalšími torpédoborcami a ľahkým krížnikom Nagara (vlajková loď kontradmirála Kimuru). Skoro ráno 12. novembra sa táto flotila stretla so zväzom viceadmirála Abea (bojovej lode Hiei a Kirišima a tri torpédoborce) pri ostrove Shortland. Tieto sily mali napadnúť Hendersonovo letisko v noci 13. novembra a vyradiť ho z prevádzky, aby bolo možné dopraviť na Guadalcanal posily. To nakoniec viedlo k prvej námornej bitke pri Guadalcanale.

Keď bitka začala (tesne pred polnocou 12. novembra), plával Teruzuki za torpédoborcom Amacukaze na ľavom krídle Abeho formácie a bol tak svedkom útokov amerických torpédoborcov na Hiei. Podľa kapitána Haru (veliteľ Amacukaze) to bol práve Teruzuki, kto rozstrieľal USS Cushing, ktorý chvíľu predtým strieľal na Hiei. Americké pramene pripisujú potopenie Cushing predchádzajúcej prestrelke s tromi neidentifikovanými torpédoborcami.

Za Cushingom plávajúci USS Laffey bol potopený spojeným úsilím Teruzuki a Hiei: Po zásahu 356mm granátom z bojovej lode a torpédom z Teruzuki, ktoré mu o 0:02 odtrhlo zadnú časť, Laffey explodoval a potopil sa. O niečo neskôr sa Teruzuki stretol s USS Sterett. Americký torpédoborec bol niekoľkokrát zasiahnutý 100mm granátmi, ktoré mu vyradili obe zadné 127mm delá a zničili riadenie paľby. Po tomto prekvapivom útoku Sterett ustúpil. Potom Teruzuki spolu s Jukikaze a Nagara narazil na USS Monssen, ktorý bol po asi 39 zásahoch svojou posádkou opustený o 0:20 a o niečo neskôr sa potopil.

Hneď nato, čo Abe vydal rozkaz k ústupu, zamieril o 0:20 Teruzuki spolu s Jukikaze na sever pozdĺž východného pobrežia ostrova Savo. Hoci sa Teruzuki zapojil do niekoľko prestreliek s americkými plavidlami, vyšiel z tejto bitky bez vážnejších poškodení. Dopoludnia nasledujúceho dňa Teruzuki spolu s ďalšími torpédoborcami chránil poškodenú Hiei severne od ostrova Savo pred americkými náletmi. Nakoniec ale Abe rozhodol ochromenú bojovú loď opustiť a potopiť.

Druhá námorná bitka pri Guadalcanale a Truk (november a december 1942)[upraviť | upraviť zdroj]

Po ústupe z prvej námornej bitky pri Guadalcanale sa Teruzuki pridal spolu so zvyškom Abeho síl k predsunutému zväzu viceadmirála Kondó. Teruzuki bol spolu s Asagumo pridelený k sprievodu ťažkých jednotiek (Atago, Takao a Kirišima), zatiaľ čo zvyšok Kimurovej 10. eskadry utvoril predvoj. Pred polnocou 15. novembra plával – podľa HubáčkaTeruzuki pred ťažkými jednotkami, zatiaľ čo podľa O'Haru šiel Teruzuki ako posledná loď vo formácii a len o 0:54, keď Kondó zmenil kurz na juhovýchod, sa Teruzuki a Asagumo dostali do čela formácie. O minútu neskôr hliadky na Atago spozorovali bojovú loď USS South Dakota. V nadchádzajúcom boji bola Kirišima ťažko poškodená, a keď bol vydaný rozkaz k jej opusteniu, prevzali Teruzuki, Asagumo a Samidare celkom 1128 preživších. V 5:30 zahájili torpédoborce ústup na sever.

18. novembra priplával Teruzuki na Truk, kde sa stal vlajkovou loďou kontradmirála Kimuru. Bol ňou až do 1. decembra, kedy na Truk priplával ľahký krížnik Agano, ktorý sa stal novou vlajkovou loďou 10. eskadry.

Dňa 3. decembra narazil Teruzuki pri Truku na útes a bol ľahko poškodený.

Posledná misia (december 1942)[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 5. decembra vyplával Teruzuki z Truku a o dva dni neskoršie dorazil na Shortland. Tam sa stal vlajkovou loďou kontradmirála Tanaku.

11. decembra vyrazil Teruzuki, aby poskytol krytie ďalšiemu „tokijskému expresu“ s 1200 sudmi zásob pre Guadalcanal. Okolo polnoci 12. decembra sa konvoj stretol s americkými torpédovými člnmi medzi mysom Tassafaronga a mysom Esperance na Guadalcanale. O 1:00 zasiahli nečakane dve torpéda torpédoborec na ľavoboku (West tvrdí, že šlo len o jedno torpédo a druhá explózia bola spôsobená požiarom, ktorý zasiahol zadné skladisko streliva). Zásah je pripisovaný buďto torpédovým člnom PT-37 a PT-40 alebo člnu PT-45

Kontradmirál Tanaka pri výbuchu upadol do bezvedomia. Na Teruzuki vypukli požiare a v ich žiari sa torpédový čln PT-44 stal ľahkým terčom pre ďalší japonský torpédoborec. K Teruzuki sa priblížil torpédoborec Naganami. Časť námorníkov zachránili Naganami (Tanaka + 56) a Araši (140), zatiaľ čo 156 ich na člnoch doplávalo do Kamimbo na Guadalcanale. O 4:40 požiare vyvolali výbuch hlbinnej nálože v zadnej časti a torpédoborec klesol na dno Prielivu so železným dnom.

Dňa 15. januára 1943 bol Teruzuki vyškrtnutý zo zoznamu lodí japonského cisárskeho námorníctva.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • 駆逐艦 秋月型・松型・橘型・睦月型・神風型・峯風型. [s.l.] : 光人社, 1997. (日本海軍艦艇写真集 (Warships of the Imperial Japanese Navy); sv. 18.). Kapitola 秋月型.
  • 図解 日本の駆逐艦 (Mechanism of Japanese Destroyers). [s.l.] : 光人社, 1999. (図解・軍艦シリーズ; sv. 4.)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Teruzuki (1941) na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).