Tesla Model X

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tesla Model X
Výrobca Tesla Motors
Krajina pôvodu USA USA
Predchodca Tesla Model S
Dizajnér Franz von Holzhausen

Tesla Model X je prvým elektrickým automobilom typu SUV na svete, ktorý vyrába známa kalifornská automobilka Tesla Motors. Je postavený na platforme sedanu Tesla model S a spadá do triedy veľkých luxusných športovo-úžitkových vozidiel. Predaj Modelu X bol spustený v septembri roku 2015. Za rok sa ich predalo viac ako 10 000 kusov. Vozidlo disponuje výlučne pohonom 4x4, ktorý zabezpečujú 2 samostatné elektromotory na každej náprave. Vyrába sa v 5, 6 a 7-miestnej verzii.

Model X na prvý pohľad zaujme predovšetkým svojimi zadnými krídlovými dverami, ktoré automobilka nazýva Falcon WIngs. Tie sa elektricky vyklápajú smerom nahor, čo umožňuje pohodlný nastupovanie a vystupovanie v rámci tretieho radu sedadiel pri 6 a 7-miestnej verzii. [1]

Batérie a dojazd[upraviť | upraviť zdroj]

Model X v ponuke s batériami o kapacite 75 a 100 kWh, pričom jeho dojazd sa pohybuje od 417 do 565 km. Dojazd je udávaný na základe európskej metodiky NEDC.

Jazdné vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Predchádzajúce elektromobily Tesla vynikali výbornou akceleráciou. Nie je tomu inak ani v prípade takmer 2,5 tonového kolosu Model X. Najvýkonnejšia verzia P100D zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,1 sekundy, pričom dokáže prešprintovať napríklad väčšinu super-športovým automobilov Ferrari. Okrem toho je Model X veľmi dobre ovládateľným vozidlom, a to hlavne vďaka nízkemu ťažisku, ktoré má na "svedomí" batéria integrovaná do podlahy.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tesla Model X - podrobné informácie na jednom mieste [online]. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tesla_Model_X na anglickej Wikipédii.