The Alexandria Quartet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Alexandria Quartet
The Alexandria Quartet

Autor Lawrence Durrell
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Nakladateľstvo originálneho vydania Faber and Faber[1]
Dátum 1. vydania originálu 1957-1960[2]
Literárny smer postmodernizmus
Literárny druh próza
Literárny žáner román

The Alexandria Quartet, česky vyšlo ako Alexandrijský kvartet, je román - fikcia zaraďovaný do literárneho smeru postmoderna. Napísal ho anglicky píšúci spisovateľ Lawrence Durrell. Tetralógia pozostáva zo štyroch románov:

  • Justine
  • Balthazar
  • Mountolive
  • Clea

Justine obsahuje úvodný príbeh rozprávaný jedným z protagonistov deja, učiteľom anglickej literatúry a spisovateľom Darleyom, milencom vydatej ženy Justine. V tomto dieli sa zároveň uvádzajú na scénu všetky postavy románu, ktoré sa neskôr objavujú v ďalších častiach - Melissa, Balthazar, Clea, Mountolive, Nessim a iní. Zápletka je detektívneho charakteru, vychádza na povrch počas bohato rozvetveného rozprávania postupne, v dobre odhadnutých dramatických dávkach. Priestor, v ktorom sa odohráva príbeh je spodobený plasticky a citlivo, v štýle lyrického realizmu. Detailne hĺbkovo analyzované psychologické profily postáv a značná dávka sebareflexie spojená s barokovo opisným a senzuálnym vyobrazením egyptskej krajiny urobili z románu čítanie pre náročných.

Dej sa odohráva v egyptskej Alexandrii tesne pred druhou svetovou vojnou. Mesto a krajina okolo sú výraznými témami príbehu. Spôsob vtedajšieho života alexandrijskej smotánky vyznávajúcej koptské vierovyznanie, milostné vzťahy, Darleyho milenky a magické vedy zároveň s napínavým príbehom tvoria pestrú mozaiku vtedajšieho sveta.

Tri knihy sú písané v prvej osobe, Mountolive v tretej.[3] Román v druhej a tretej časti opisuje príbeh uvedený na scénu v prvej časti, no z iných hľadísk daných rozprávačov. Balthazar reinterpretuje udalosti z intelektuálneho a filozofického uhla. Mountolive je prerozprávanie z pohľadu tretej osoby. Uplatňuje sa tu tak relativistické poňatie príbehu. Štvrtá časť (Clea), ktorej dej sa odohráva už počas druhej svetovej vojny ukazuje vyzretejšieho Darleyho a jeho vzťah k maliarke Clei Montisovej.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Durrell: A Chronology [online]. International Lawrence Durrell Society, [cit. 2012-10-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. LILLIOS, Anna. Lawrence Durrell [online]. International Lawrence Durrell Society, [cit. 2012-10-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. a b KUIPER, Kathleen. The Alexandria Quartet [online]. Encyclopædia Britannica, Inc., 25.11.2011, [cit. 2012-10-25]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]