The Lady with the Pet Dog

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Lady with the Pet Dog je poviedka zo zbierky s názvom The Goddess and Other Women (Bohyne a iné ženy) od americkej spisovateľky Joyce Carol Oatesovej.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Zbierka 32 poviedok ponúka bohatú mozaiku najrôznejších osudov žien a dievčat. Oatesová sa zameriava na pochmúrne stránky moderného amerického života – opakuje sa téma strachu, násilia, vraždy a smrti. Muži sú v poviedkach zobrazovaní trochu vágnym a nie veľmi sympatickým spôsobom. Typickým kompozičným postupom je internalizácia deja; jej poviedky sa odohrávajú najmä v mysli jednotlivca. Poviedky sú úprimnou výpoveďou citlivého umelca o tragických polohách ľudského života v odcudzenej spoločnosti.

Oatesová v poviedkovej tvorbe citlivo zobrazuje narušené ľudské vzťahy. Pocity osamelosti a sklamania prenikajú predovšetkým do citovej sféry postáv, do rodinného i manželského života.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Anna na koncerte medzi ľuďmi zazrie svojho milenca. On - jeho meno sa v poviedke neobjaví - chce ísť za ňou, lenže Anna mu naznačí, že je tam so svojím manželom. Rozrušená následne odchádza domov. Doma sa so svojím manželom miluje a pritom myslí na svojho milenca; prečo prišiel, keď sa pred pár mesiacmi definitívne rozlúčili.

Rozišli sa asi pred pol rokom, no on za ňou teraz z nepochopiteľných dôvodov prišiel. Celú tú dlhú dobu na neho však v duchu myslela. Kedysi ho považovala za svojho záchrancu v kríze, ktorú vtedy s manželom prežívala. Milovala ho, lenže každý z nich mal už svoju rodinu, takže nemohli spolu zostať. Nemohla na neho zabudnúť a pri manželovi viac nebola šťastná. Dokonca si raz skúsila podrezať žily.

Na ďalší deň jej zazvonil telefón a ozval sa jej milenec. Pýtal sa jej, ako sa ma, či je šťastná, že ju chce vidieť a či ho má ešte rada. Začali sa naďalej stretávať v hoteloch. V duchu si želala, aby to skončilo, avšak sama sa nedokázala od neho odlúčiť. Všetky tie klamstvá a tajnosti ju ničili. Raz ju dokonca napadlo, že ho zabije aj s celou jeho rodinou. Aj naďalej sa trápi a chce sa od neho odpútať. On je stále rovnaký, vyrovnaný a spokojný.

Pri jednom stretnutí v hoteli jej vyčítal, že všetko je len jej chyba, pretože si ho nechce vziať a oni dvaja už nikdy nebudú šťastní. Spočiatku to nechce počúvať, no pri odchode z izby pochopí, že on je ten pravý muž a že ho miluje viac ako svoj život.

Autorka plynule prechádza z prítomnosti do minulosti a späť, z myšlienok do reality. Celá poviedka je vlastne neustále opisovanie toho istého príbehu a pocitov hlavnej hrdinky, dokonca sú niekedy použité aj rovnaké vety, ktoré boli vyslovené, respektíve myslené v danej situácii. Vždy sú inak chronologicky usporiadané, a vždy sa čitateľ dozvie niečo viac; napríklad ako a kedy sa spoznali, aký bol ich vzťah na úplnom začiatku, čo MU pomáha pochopiť celý príbeh.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Oatesová, J.C.: Bohyně a jiné ženy, Odeon, Praha, 1988