The Right Honourable

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Right Honourable, (skrátene The Rt. Hon.) je titul pred menom, ktorý vyjadruje úctu jeho nositeľovi. Udeľuje sa len určitým ľudom v krajinách, kde je hlavou štátu kráľ Karol III. (Spojené kráľovstvo)

Spojené kráľovstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Nárok na tento titul majú:

Aby sa rozlíšili šľachtici, ktorí sú členmi Štátnej rady, od šľachticov, ktorí nimi niesu, pridáva sa niekedy za meno označenie PC (Privy Council).

Niekde je zase tento titul udelený funkcii a nikdy nie osobe:

Mimo Spojené kráľovstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecne je sudcom a členom vlády krajín Commonwealthu udeľovaný titul ctihodný, dokiaľ niesu menovaní členami Štátnej rady.

Austrália[upraviť | upraviť zdroj]

V Austrálii sa tento titul skôr používal, ale dnes už nie je spojený so žiadnou funkciou, okrem starostov miest Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide a Hobart, ktorí ho používajú len tú dobu, po ktorú sú vo funkcii.

Kanada[upraviť | upraviť zdroj]

V Kanade je tento titul používaný pre:

Ostatní členovia vlády a najvyšší predstavitelia krajiny sú menovaný do tzv. Queen's Privy Council for Canada, kde sa používa titul ctihodný.

Nový Zéland[upraviť | upraviť zdroj]

Na Novom Zélande sú do Štátnej rady menovaný premiéri, starší členovia vlády a starší sudcovia. V súčasnosti tu žijú len 4 ľudia, ktorí sú držiteľmi tohoto titulu: Helen Clarková, bývalá premiérka; Jonathan Hunt, bývalý predseda Snemovne reprezentantov; Jenny Shirpley, bývalá predsedníčka vlády a Winston Peters, ktorý zastával mnoho vládnych pozícií.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dvojctihodný na českej Wikipédii.