Thutmose IV.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Thutmose IV. v hieroglyfoch
praenomen alebo trónne meno
M23
t
L2
t
ra
mn
xprZ2
nomen alebo vlastné meno
G39N5
G26mss

Thutmose IV. (trónne meno: Nencheprure) bol faraón v starovekom Egypte. Patrí do 18. dynastie a bol v poradí ôsmym faraónom tejto dynastie. Vládol v rozmedzí približne 1397 pred Kr.-1388 pred Kr.

Thutmose IV., busta v múzeu Louvre

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Nastúpil na trón po Amenhotepovi II., synovi Thutmoseho III. hoci nebol legitímnym kráľovým potomkom. O jeho matke vieme len toľko, že bola jednou zo žien kráľovského háremu. Kráľom sa stal vraj, podobne ako Thutmose III., vďaka božskému zásahu. Keď bol ešte mladík (krásny ako vychádzajúce slnko, ako sa sám charakterizoval), bavil sa poľovačkou na levy niekde v okolí dnešnej Gízy, a aby doprial svojim sprievodcom odpočinok. Vtedy sa k nemu ozvala veľká sfinga a sľúbila mu, že ak ju dá odkopať z piesku stane sa kráľom horného a dolného Egypta. Tento príbeh je napísaný na žulovej doske medzi labami sfingy. Ako panovník ostal však Thutmose IV. v tieni svojho predchádzajúceho menovca. Mal sa čo oháňať, aby udržal pohromade zdedenú ríšu, a svoju politiku orientoval skôr defenzívne. Na severných hraniciach mal nepochybne veľa problémov, ale aj v samom Egypte. Vyvinul značné úsilie aby dosiahol spojenectvo so štátom Mitanni, ponúkol mitannskému kráľovi Artatámovi, že sa ožení s niektorou s jeho dcér. Zomrel po necelých ôsmich rokoch vlády. Zdá sa, že nedokončil ani väčšinu zo svojich stavieb ktorými chcel zvýšiť lesk svojho sídelného mesta Wéset (Téby). Pochovať sa dal v Údolí kráľov. Má dovedna deväť miestností, bohato vyzdobených polychrómovanými reliéfmi; na stenách hlavnej siene, podopretej šiestimi piliermi, je vyše 700 postáv rozličných bohov. Vstup do nej je veľmi ťažký. Vo výklenku za pilierovou sieňou stojí dodnes Thutmoseho obrovský červenohnedý vápencový sarkofág s pozlátenými reliéfmi. Je takmer nepoškodený a leží na ňom opatrne nadvihnuté veko.

Stavby[upraviť | upraviť zdroj]

V Karnaku, na východnom nádvorí chrámu dal vztýčiť obelisk Thutmoseho III., ktorý tam ležal na zemi od čias, čo ho doviezli z asuánskych lomov. Z jeho stavieb sa zachovali len nepatrné zvyšky zádušného chrámu na západnom brehu Nílu neďaleko neskoršieho Ramessea.

Archeológia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho múmiu aj s rakvou dali odniesť „kňažskí králi“ 21. dynastie z obavy pred lupičmi do tajného úkrytu v hrobke Amenhotepa II., kde ju objavil roku 1898 francúzsky egyptológ V. Loret. Múmia Thutmoseho IV. je dnes v Egyptskom múzeu v Káhire; tam je aj jeho rakva (vedľa rakvy jeho manželky Merejetamon) a zachovaná časť hrobovej výbavy, medzi ktorou vyniká najmä umelecky vyzdobený vojnový voz. Bezpečne identifikovaných sôch Thutmoseho IV. sa zachovalo málo. Medzi najznámejšie patrí neveľká žulová socha v Egyptskom múzeu v Káhire, ktorá ho zobrazuje s Merejetamon, a bronzová socha v Britskom múzeu v Londýne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • SPŠH Košice Zdroj, z ktorého (pôvodne) čiastočne čerpal tento článok


Thutmose IV.
Vladárske tituly
Predchodca
Amenhotep II.
Egyptský faraón
1397 pred Kr.1388 pred Kr.
Nástupca
Amenhotep III.