Tiber

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tiber
tal. Tevere
rieka
Meandre Tiberu neďaleko Ríma.
Štát Taliansko Taliansko
Zdrojnica
 - poloha Toskánsko-Emiliánske Apeniny
 - výška 1 268 m
Ústie Tyrrhenské more
 - poloha Ostia
 - výška m
Dĺžka 406 km
Povodie 17 375 km² (1 737 500 ha)
Prietok Rím
 - priemerný 267 /s
Wikimedia Commons: Tiber
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tiber je rieka v strednom Taliansku (Lazio). Je dlhá 406 kilometrov a po Páde a Adiži je treťou najdlhšou riekou v krajine. Povodie Tiberu má rozlohu 16 500 km².

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Apeninách (Toskánsko-Emiliánskych Apeninách). Na hornom a strednom toku tečie prevažne medzi horami v roklinách a kotlinách. Na jej prítokoch sa nachádzajú vodopády a splavy (La Marmore, Tivoli). Na dolnom toku preteká rovinou Maremma. Pri ústí do Tyrrhenského mora pri Ostii, vytvára deltu o rozlohe 250 km².

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj vody je prevažne dažďový. Najvyššiu vodnatosť dosahuje od novembra do marcaapríla. Často dochádza k povodniam. Priemerný ročný prietok vody je 260 m³/s. Rieka unáša veľké množstvo pevných častíc.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Vodná doprava je možná pre menšie lode pod Rímom. Na rieke a jej prítokoch bolo postavených niekoľko vodných elektrární (Korbarabasci, Galleto). Voda sa využíva na zavlažovanie. Rieka je hlavným vodným zdrojom pre mesto Rím.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V staroveku to bola dôležitá riečna cesta medzi ostijskym prístavom a Rímom, sčasti bolo lodné spojenie udržované aj za Rímom. V zime často zaplavovala nižšie položené časti Ríma, ktoré v staroveku ležali o mnoho metrov nižšie ako v súčasnosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tiber