Tichý potok (zdrojnica Belej)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tichý potok
Potok
Tichy potok pri ústí Liptovskej Tomanovej
Štát Slovensko Slovensko
Sútok zdrojníc Kamenná Tichá a Zadná Tichá
Dĺžka 16 km
 - Dĺžka toku na Slovensku 16 km
Wikimedia Commons: Tichý potok
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tichý potok[1] (maď. Czendesz-patak, nem. Stiller Bach, poľ. Cicha Woda Liptowska) je pravostranná zdrojnica rieky Belej, odvodňuje Tichú dolinu v Západných Tatrách. Je to horská bystrina v Západných Tatrách, ktorá oddeľuje geomorfologické časti Červené vrchy a Liptovské Tatry na pravom brehu od Liptovských kôp na ľavom brehu. Spolu s Kôprovským potokom je zdrojnicou Belej. Má dĺžku 16 km. Tichý potok je typicky vysokohorským typom vodného toku s maximálnymi prietokmi v máji až júni a s minimom v januári až februári.

Pôvod názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Názov potoka vznikol pravdepodobne odvodením od jeho tichého a pokojného toku, na rozdiel od búrlivej a spenenej Belej. V pôvodných prameňoch sa označuje ešte nepreloženými názvami ako Tycha Bach a Tycha-patak, po prvej svetovej vojne sa začína používať aj rovnomenný preklad Czendesz-patak alebo Stiller Bach. Poliaci Tichý potok vždy nazývali Cicha Woda, niekedy pre upresnenie názvu aj Cicha Woda Liptowska podľa jeho umiestnenia na Liptove.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Vzniká sútokom dvoch hlavných zdrojníc, Kamennej Tichej vznikajúcej pod Svinicou (2 301,0 m n. m.) a Zadnej Tichej prameniacej pod Hladkým sedlom (1 993,4 m n. m.).

Po ich sútoku už Tichý potok preteká sprvu na západ zalesnenou Tichou dolinou. Postupne priberá veľké množstvo prítokov, jednak spod hlavného hrebeňa Červených vrchov sprava a jednak z ľavej strany spod Veľkej kopy (2 052,4 m n. m.) a značne rozširuje svoje koryto.

Postupne sa stáča na juhozápad, sprava priberá prítok z Javorového žľabu (1 181,7 m n. m.), na ktorom sa vytvoril Tomanovský vodopád a významný prítok zľava zo Španej doliny. Ďalej sa tok stáča viac na juh, z viacerých prítokov vynikajú Hlina z pravej strany a Kôprovnica zľava.

V blízkosti osady Tichá sa spája s vodami Kôprovského potoka pritekajúceho zľava (976,8 m n. m.) a ďalej tečú pod spoločným názvom Belá.[2]

Pravostranné prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ľavostranné prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Splavnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Za VV je splavný od horárne.

Mestá a dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Netečie okolo žiadneho mesta ani dediny, preteká výlučne územím TANAP-u.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.