Tim Commerford

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tim Commerford
Tim Commerford v roku 2007
Tim Commerford v roku 2007
Základné informácie
Rodné meno Timothy Robert Commerford
Umelecké mená Timmy C, Y.tim.K., Tim Bob, tim.com
Narodenie 26. február 1968 (56 rokov)
Irvine, Kalifornia, USA
Pôsobenie Hudobník, Textár
Žáner Alternatívny metal, Rap metal, Funk metal, Alternatívny rock, Hard rock
Hrá na nástrojoch Basová gitara, Bicie, Spev
Roky pôsob. 1988-súčasnosť
Vydavateľstvá Interscope, Epic
Súvisiace
články
Rage Against the Machine, Audioslave, Puscifer
Webstránka ratm.com ratm.com ratm.com

Timothy Robert Commerford (* 26. február 1968, Irvine, Kalifornia, USA), známy tiež pod viacerými prezývkami/umeleckými menami (Timmy C, Y. tim K., Simmering T, Tim Bob a tim.com), je basgitarista/sprievodný spevák americkej alternatívnej metalovej skupiny Rage Against the Machine a dnes už nefunkčnej superskupiny Audioslave.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Tim Commerford sa narodil 26. februára 1968 v Irvine, v americkom štáte Kalifornia, ako najmladší zo šiestich súrodencov. Jeho otec, letecký inžinier pracoval na raketopláne Space Shuttle, jeho matka bola učiteľka/matematička. Tim má francúzsky a írsky pôvod. V piatom ročníku sa spoznal so svojím budúcim kolegom v skupine, Zackom de la Rocha. Asi v tom čase jeho matke diagnostikovali rakovinu. Krátko nato sa jeho otec rozviedol a znovu sa oženil. Tim ostal so svojím otcom, pričom jeho matka sa presťahovala do Sacramenta v Kalifornii, k svojej sestre, kde hľadala lekársku pomoc. V tomto ťažkom období de la Rocha priviedol Tima k basovej gitare, ktorý našiel východisko v hudbe a poézii. Matka Tima Commerforda zomrela v roku 1988 na zhubný nádor mozgu.

V roku 1993 začal Commerford prostredníctvom svojho budúceho svokra Jimba Inska s horskou cyklistikou. V súčasnosti je známy ako cyklistický nadšenec, pričom sa dostal aj do časopisu Mountain Biking UK. V roku 1995 bola skupina Rage Against the Machine nútená ukončiť koncert potom, ako si zlomil zápästie pri nehode na bicykli.

V roku 2001 sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Aleece Dimasovou, ktorá je lekárkou a aktivistkou proti chorobe AIDS. Spolu majú dvoch synov, Xaviera a Quentina. S rodinou žije v Malibu.

Commerford je vegán.[1]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Rage Against the Machine
Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Audioslave

Rage Against the Machine

Audioslave

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tim Commerford is a vegan - Famous Vegetarians - Vegan Celebrities - by HappyCow [online]. Happycow.net, 26. február 1968, [cit. 2011-06-30]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tim Commerford na anglickej Wikipédii.