Timbiriche

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Timbiriche je meno mexickej skupiny, ktorá debutovala 30. apríla 1982 počas vysielania publicistického programu Hoy Mismo s Guillermom Ochoam. Timbiriche pozostávalo zo šiestich detí, z ktorých väčšina mala rodičov slávnych hercov, spevákov, či skladateľov. Ich mená boli Paulina Rubio, Sasha Sokol, Benny Ibarra, Diego Schoening, Mariana Garza a Alix Bauer. Neskôr sa k sextetu chcel pripojiť Erick Rubín. Meno "Timbiriche" je španielska (latinskoamerická španielčina) verzia hry Dots and Boxes.

V roku 1984 skupina účinkovala v tínedžerskej verzii muzikálu Pomáda (Vaselina v španielčine) a vyrazili s ním na túr po významných španielskych mestách.

V roku 1986, keď všetci členovia boli tínedžeri, bola popularita skupiny asi najväčšia. Thalía nahradila Sasha a Eduardo Capetillo nahradil Bennyho Ibarru, ale ich úspech pokračoval. Sashin odchod zo skupiny bol medzi fanúšikmi veľmi ťažko akceptovaný, pretože bola veľmi obľúbená a Thalía mala veľa možností pocítiť to.

Ďalšie známe náhrady za pôvodnych členov skupiny boli Bibi Gaytan a Edith Márquez. Diego Schoening bol jediný, ktorý nikdy neopustil skupinu.

V roku 1990 uvidel svetlo sveta album 10 a to s rovnakým úspechom ako ten predošlý.

V roku 1992 väčšina členov opustila skupinu a boli nahradení novými. Tí vydali 11. Prekvapivo si skupina dokázala udržiavať popularitu. Posledný vydaný album bol 12. Po tomto albume prišiel oficiálny koniec skupiny.

V roku 1998 počas mexickej letnej šou Acapulco '98 sa pôvodna skupina dala znovu dokopy (spolu s Erickom Rubínom). Neskôr usporiadali národnú šnúru koncertov, z ktorej vzišiel dvojitý live album a tri nové piesne, Está Despierto, Suma Cósmica a La Fuerza del Amor. Está Despierto bol vydaný ako singel.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]