Tipovanie športových výsledkov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tipovanie športových výsledkov je forma hazardnej hry. Za rok 2005 bolo v slovenských spoločnostiach pretipovaných 7, 911 mld. Slovenských korún.[chýba zdroj] V roku 2017 sa v slovenských stávkových kanceláriách Tipos a Fortuna vsadilo v rámci športových stávok spolu vyše 430 miliónov EUR. Čísla nie sú konečné, nakoľko niektoré spoločnosti nezverejnili svoje údaje o objeme prijatých športových stávok v rámci výročnej správy a do celkového objemu sa nedajú započítať taktiež stávky podané v zahraničných stávkových kanceláriách.

Legálnosť športového tipovania[upraviť | upraviť zdroj]

Legálnosť športového tipovania sa mení od krajiny ku krajine. Na Slovensku je prevádzkovanie hazardných hier povolené spoločnostiam vlastniacim licenciu na Slovensku. Tipovať môžu len osoby staršie ako 18 rokov. Slovákom však cez internet ponúka tipovanie a rôzne bonusy niekoľko spoločností. Niektoré aj v slovenskom jazyku napr: Bwin alebo Expekt. Napríklad spoločnosť Bwin si na Slovensku robí silnú reklamu najmä na internete. Slovenskej strane sa to však nepáči, pretože tieto spoločnosti majú licenciu len v EU a nie na Slovensku a tak neprispievajú štátu na daniach zo zisku. V slovenských médiach vyšli informácie, že toto tipovanie je nelegálne a stávkové kancelárie si na Slovensku nemôžu robiť reklamu. Tieto správy však nemusia byť pravdivé. Rovnako nemusia byť pravdivé rôzne vyjadrenia zahraničných spoločností, ktoré sa odvolávajú na Európsku legislatívu. Tipos už podal podnet na prešetrenie podnikania týchto spoločností na Slovenskom trhu. Situácia v Česku je ešte napätejšia.

V USA je tipovanie v stávkových kanceláriách bez licencie v USA zakázané. Na podnikanie v USA však viacero spoločností využíva licenciu v Antigue a Barbude. V tejto demokratickej krajine je aj prísne zakázane zaslať peniaze do zahranične licencovanej spoločnosti. Známy je prípad, keď po tomto rozhodnutí mali viacerí problém vybrať svoje peniaze zo služby Neteller.

Typy stávok[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosti ponúkajú rôzne tipy stávok na športové stretnutia. Medzi základné patria: výsledok zápasu, časti hry (polčas, tretina, set), strelci gólov/bodov, počet gólov/bodov a ďalšie. Medzi nové tipy stávok patria aj "Ázijské hendikepy". V poslednej dobe vznikajú stále nové a nové druhy stávok ako: Kedy padne prvý gól? Ako padne prvý gól? Počet kariet, faulov, ofsajdov v zápase...

Ázijské hendikepy[upraviť | upraviť zdroj]

Ázijský hendikep je typ stávky, ktorý vznikol v Indonézii predtým, ako získal popularitu v západnom svete, najmä vo Veľkej Británii. Používa sa takmer výlučne vo futbale, predpokladá sa, že tím získa hypotetickú výhodu alebo nevýhodu na základe zvoleného hendikepu. Najčastejšie ho používajú stávkujúci, ktorí veria, že silný tím výrazne vyhrá proti slabému tímu alebo že podhodnotený tím môže zaistiť pozitívny výsledok proti kurzom.

Termín ázijský handikep vznikol koncom 90 -tych rokov pri rozhovore medzi indonézskym príjemcom stávok pri dostihoch Joe Phanom a novinárom Joe Saumarezom Smithom. Phan požiadal Smitha o západný preklad „visiacich chengových stávok“, čo je spôsob, ako je typ stávky opísaný na domácom trhu, a novinár v dôsledku toho vytvoril termín ázijský handikep.

Príklad zápas MFK Košice - Slovan

  • Stávka Košice -1 v kurze 2 za 1000 Sk znamená: Ak Košice vyhrajú o dva a viac gólov získate výhru 1000 Sk. Ak Košice vyhrajú o gól je Vám vrátený vklad. Ak Košice remizujú alebo prehrajú prichádzate o peniaze.
  • Stávka Košice 0 v kurze 2 za 1000 Sk znamená: Ak Košice vyhrajú získate 1000 Sk. Ak remizujú je Vám vrátený vklad. Ak prehrajú prehrávate.
  • Stávka Košice -0.5 v kurze 2 za 1000 Sk znamená: Ak Košice vyhrajú o gól vyhrávate. V prípade remízy alebo prehry prehrávate.
  • Stávka Košice -0.25 v kurze 2 za 1000 Sk znamená: Ak Košice vyhrajú o gól a viac vyhráte. Ak Košice remizujú je Vám vrátená polovica vkladu čize 500 Sk. V prípade, že Košice prehrajú prichádzate o svoj vklad.

Stávka Košice -0.75 v kurze 2 za 1000 Sk znamená: Ak Košice vyhrajú o gól polovica stávky vyhráva=500*2=1000SK návrat. Ak Košice remízuju alebo prehrajú prehrávate.

Význam tohto je, že to určuje, či stávka vyhrá alebo nie. Pre „celé“ čísla stávka môže vyhrať, prehrať alebo viesť k vráteniu vkladu, zatiaľ čo štvrtinové čísla môžu dovoliť polovicu výhier alebo strát v závislosti od výsledku zápasu. Pri polovičných číslach stávka obvykle buď vyhrá alebo prehrá bez ďalších možností.

Ázijské hendikepy sa líšia od hendikepových trhov, ktoré ponúkajú európski stávkari, treba však poznamenať, že veľa popredných stávkových kancelárií v súčasnosti ponúka ázijské hendikepové stávky na svojich futbalových kupónoch vrátane veľkých kontinentálnych turnajov a domácich súťaží.


POZOR: Nemýliť si Európske hendikepy s Ázijskými.

Dohadovanie zápasov[upraviť | upraviť zdroj]

Športové tipovanie je jeden z dôvodov, prečo vznikajú dohodnuté zápasy. Nie je to však jediný dôvod.

Ako posledná je známa kauza talianskeho futbalu, keď aj najväčsie talianske tímy stratili veľké množstvo bodov, prípadne museli hrať v nasledujúcom ročníku nižšiu ligu. Na Slovensku je známych niekoľko prípadov. Slovenska sa dotkla kauza českých futbalových rozhodcov.

Online tipovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku je online tipovanie povolené. Na Slovensku licenciu na prevádzkovanie stávkových hier on-line vlastní niekoľko spoločností. Doteraz ho prevádkujú Doxx, Fortuna, Niké, Tipos, VixBet. Slováci však tipujú aj v zahraničných stávkových kanceláriách. Medzi najzastúpenejšie na Slovensku patria Bwin, Betfair, Expekt či Sportingbet, no online tipovanie ponúkajú stovky spoločností.

Kamenné stávkové kancelárie[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku v tejto chvíli pôsobia ako kamenné spoločnosti:

Gamblerstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Tak ako každá hazardná hra aj táto môže spôsobovať závislosť. Do prevencie a liečenia závislostí investujú aj samotné stávkové kancelárie.

Pozri aj : Gamblerstvo, Závislosť

Tipovacie portály[upraviť | upraviť zdroj]

Internet nezrevolucionizoval iba stávkové kancelárie, ale poskytol rôzne výhody aj tipujúcim. Tipujúci nachádzajú rôzne informácie prostredníctvom rôznych špecializovaných stránok. Tipovacie portály existujú platené a neplatené. Tie neplatené zväčša financujú stávkové kancelárie za reklamu a teda získavanie nových klientov.

Tipovacie portály poskytujú prehľady športových zápasov a kurzy na nich, analýzy športových zápasov, tipy na športové zápasy, súťaže o napríklad stávky v stávkových kanceláriách, aktuálne výsledky športových zápasov, diskusie a ďalšie služby. Medzi portálmi je veľká konkurencia pretože ich existuje veľké množstvo a tak sa predbiehaju v počte ponúkaných služieb, peňazí v súťažiach či reklama. Vlastné stránky si zakladajú aj rôzny tipujúci, ktorí následne na stránkach poskytujú vlastné tipy.

Reklama[upraviť | upraviť zdroj]

Reklama na stávkové kancelárie a portály tvorí veľkú časť reklamy. V niektorých krajinách sa takisto diskutuje o legálnosti propagovania zahraničných stávkových kancelárií. Na Slovensku je zákonom zakázané propagovať hazardné hry, ktoré nemajú udelenú licenciu MF SR. Google AdWords nepodporuje reklamu na stránky poskytujúce informácie tipovaní. Yahoo nepodporuje reklamu na stránky, na ktorých sa priamo prevádzkuje tipovanie alebo iná forma hazardu o peniaze. Na Slovensku sú v reklame slová z tipovania hneď po dovolenkách a letenkách najdrahšie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]