Tlaková níž (singel)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Tlaková níž“
Tlaková níž
SingelMiro Jaroš
z albumu Tlaková níž
Vydaný 14. 10. 2007
Formát Maxi singel
Žáner Pop
Vydavateľ EMI
Skladateľ Vladimír Gnepa a Miro Jaroš
Producent Vladimír Gnepa a Miro Jaroš
Textár Jozef Husovský
Miro Jaroš chronológia singlov
Honolulu Bahamy Tlaková níž (singel) Obyčajný

„Tlaková níž“ je prvý singel z rovnomenného, v poradí druhého albumu speváka Mira Jaroša. V roku 2007 sa stal v 52. týždni desiatou najhranejšou skladbou v slovenskom éteri.[1]

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Pesnička „Tlaková níž“ vznikla v Prešove, v štúdiu Perina niekedy v marci 2007. Vznik piesne sprevádzal dážď a keď si Randy (Vlado Gnepa – producent) na klavíri hral nejaké tóny, Mira spontánne napadla melódia, ktorú najprv naspieval v angličtine („Free to love“). Slovenský text neskôr napísal Jozef Husovský.

Pesničku objavilo Fun radio, hudobnú dramaturgiu zaujala natoľko, že ju začali hrávať niekoľkokrát denne.[2] Pesnička prešla call outami a stala sa jednou z najžiadanejších. Neskôr ju začali hrávať aj iné slovenské rádia. Niektoré volili hrať skôr remix nahrávky (Groove and simple), nakoľko sa im rádiová verzia zdala príliš pomalá. V decembri 2007 sa dostala na desiatu priečku najhranejších slovenských pesničiek v slovenskom éteri.[1] Pre Mira to bol prvý ozajstný hit. Vďaka úspechu nahrávky sa Miro vrátil na scénu a dostal ponuku nahrať celý album u vydavateľstva EMI.

Videoklip[upraviť | upraviť zdroj]

Obrazové spracovanie natočili Imagine vision a predstavuje Mira s kapelou ako hrajú v starom opustenom sklade. Spieva príbeh tlakovej níže a na obrazovke sa striedajú príbehy bežných ľudí (žiarlivosť, hádka, rozchod...) Natáčalo sa v opustenej, páchnucej, chladnej hydinárni plnej zrna. Videoklip po uvedení rotoval na hudobných staniciach, aj na českom Óčku.

Oficiálne verzie nahrávky[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Webová stránka IFPI (pozri Rádio SK Top 50 a 52. týždeň r. 2007) - dostupné 3. januára 2010
  2. Webová stránka Musicstation

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]