Tojohiro Akijama

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tojohiro Akijama
vesmírny turista
Toyohiro Akiyama (1990)
Toyohiro Akiyama (1990)
Št. príslušnosťJaponsko
Narodenie22. jún 1942 (81 rokov)
Tokio, Japonsko
Predchádzajúce zamestnanienovinár
Čas vo vesmíre7 dní 21 hodín 54 minút
Kozmonaut odoktóber 1989
MisieSojuz TM-11, Mir, Sojuz TM-10
Znaky misií
Kozmonaut dodecember 1990

Tojohiro Akijama (* 22. jún 1942, Tokio, Japonsko) je japonský novinár, ktorý bol zapísaný v roku 1990 ako 239. kozmonaut, keď v lodi Sojuz TM-11 odštartoval z kozmodrómu Bajkonur do vesmíru. V zahraničných prameňoch sa uvádza jeho meno ako Toyohiro Akiyama.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval roku 1966 japonskú univerzitu National Christian Univ., Dept. of Social Sciences. V tom istom roku, keď mal 24 rokov, nastúpil ako redaktor v televíznej spoločnosti TBS (Tokyo Broadcasting System) v Japonsku. O päť rokov neskôr potom do BBC v Londýne (Spojené kráľovstvo), potom viedol pobočku TBS vo Washingtone (USA), aby sa nakoniec vrátil domov, do Japonska ako hlavný redaktor v oddelení zahraničného vysielania TBS.

V období rokov 1989 – 1990 absolvoval základný výcvik kozmonautov v CPKG v Sovietskom zväze. Za jeho výcvik a let na Sojuz spoločnosť TBS zaplatila sovietom v decembri 1990 12 miliónov USD.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Kozmická loď Sojuz TM-11 odštartovala z kozmodrómu Bajkonur 2. decembra 1990. Na palube lode bola trojica kozmonautov Viktor Afanasjev, Musa Manarov a Tojohiro Akijama. Cieľom bola sovietska orbitálna stanica Mir. Akijama sa tu na týždeň stal členom siedmej základnej posádky, ktorá tu slúžila dlhšiu dobu v zložení Gennadij Manakov a Gennadij Strekalov. Akijama odtiaľ niekoľkokrát pozdravil v televíznom prenose divákov svojej televíznej stanice. Manakov a Strekalov potom spolu s Akijamom v lodi Sojuz TM-10 pristáli 10. decembra 1990 na území Kazachstanu. Na Mire zostala ôsma základná posádka Afanasjev s Manarovom, loď Sojuz TM-11 zostala zaparkovaná pri stanici.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tojohiro Akijama na českej Wikipédii.