Tolnianska župa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tolnianska župa
(maď. Tolna megye)
župa
Poloha župy Tolnianska župa v Maďarsku (klikacia mapa)Rábsko-mošonsko-šopronská župaVašská župaZalianska župaŠomodská župaBaranská župaTolnianska župaBáčsko-malokumánska župaČongrádsko-čanádska župaBékešská župaHajducko-bihárska župaSabolčsko-satmársko-berežská župaBoršodsko-abovsko-zemplínska župaNovohradská župaHevešská župaJasovsko-veľkokumánsko-solnocká župaVesprémska župaStoličnobelehradská župaKomárňansko-ostrihomská župaPeštianska župaBudapešť
Poloha župy Tolnianska župa v Maďarsku (klikacia mapa)
Poloha župy v rámci Maďarska
Symbol
Štát Maďarsko Maďarsko
Hlavné mesto Szekszárd
Rozloha 3 703,31 km² (370 331 ha)
Obyvateľstvo 233 650 (1.1.2010)
Hustota 63,09 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Kód ISO 3166-2 HU-TO
Commons: Tolna County
Webová stránka: www.tolnamegye.hu
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tolnianska župa (iný názov: Tolna; maď. Tolna megye alebo Tolna) je župa v Maďarsku pri brehu Dunaja.

V minulosti to bola župa resp. stolica resp. komitát v Uhorsku, a to pod názvami Tolnianska župa resp. Tolnianska stolica resp. Tolniansky komitát (namiesto slova Tolnianska/-y môže byť staršie slovo Tolňanská/-ý; iný názov: Tolna, Tolňa; lat. Comitatus Tolnensis, maď. Tolna (vár)megye alebo Tolna, nem. (Komitat) Tolnau alebo Tolnauer Gespanschaft).

Súčasná župa[upraviť | upraviť zdroj]

Hraničí so Šomodskou, Stoličnobelehradskou, Báčsko-malokumánskou a Baraňskou župou. Na maďarské pomery je jej územie pomerne hornaté, nachádzajú sa tu pahorky Völgység na juhu, pri Dunaji sú aj močiare Sárköz. Okrem riek, ktorými sú Dunaj, tvoriaci východnú hranicu alebo Stó a Kapos sú tu aj plavebné kanály. Žije tu asi 250-tisíc ľudí na území s rozlohou 3 704 km², väčšinou Maďari. Hlavné a najväčšie mesto je Szekszárd, existujú tu však aj iné mestá s porovnateľnou veľkosťou. Cestné a železničné spojenie so zvyškom Maďarska je dobré, vedú sem hlavné železničné trate priamo z Budapešti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]