Tomáš Palonder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tomáš Palonder
Základné informácie
Narodenie 26. január 1980 (44 rokov)
Moskva, Sovietsky zväz
Pôsobenie herec, spevák, moderátor
Súvisiace
články
František Palonder, Marcel Palonder

Tomáš Palonder (* 26. január 1980, Moskva[1]) je slovenský herec, spevák, moderátor. Otec František Palonder je režisér, scenárista a dramaturg. Jeho strýko Marcel Palonder je spevák, hudobník a hudobný pedagóg. Jeho partnerka je herečka Kristína Greppelová.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval hudobno-dramatický odbor na Bratislavskom štátnom konzervatóriu v ročníku Ivana Letka a neskôr študoval herecký odbor na VŠMU v ročníku Emila Horvátha. Od roku 2000 účinkoval v množstve televíznych seriáloch, reklamných spotoch a bol moderátorom televíznej relácie Deka, neskôr aj live relácie Dekabox. Je známy najmä z účinkovania v divadle GUnaGU, v divadle Aréna a ako spevák dvoch bratislavských kapiel Bruno Benetton a Love 4 Money. Pravidelne prepožičiava svoj hlas postavám v televíznych a rozhlasových reklamách, dabingu.  Nahovára komentáre do dokumentárnych filmov v slovenskej, anglickej a ruskej mutácii a príležitostne moderuje rôzne kultúrno-spoločenské podujatia. V roku 2010 spolu s Marcelom Palonderom v sprievode Street Dance Academy vystúpili ako Palonders na Eurovision Song Contest na Slovensku s piesňou „Slová slov“.[2]

Od roku 2019 je staničným hlasom Rádia Slovensko, kde nahradil Jána Galloviča[3].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LACKOVIČOVÁ, Lucia. Tomáš Palonder: Kto nemá trpezlivosť, nech radšej nerobí herectvo. SME (Bratislava: Petit Press), 2022-07-26. Dostupné online [cit. 2023-01-21]. ISSN 1335-4418.
  2. Palonder sa vrátil do Eurosongu. Porotca sa premení na súťažiaceho
  3. Rádio Slovensko mení zvukový obal. Od septembra príde aj s novým sloganom

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]