Tom Kaulitz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tom Kaulitz

Základné informácie
Narodenie 1. september 1989 (34 rokov)
Lipsko, Nemecko
Pôsobenie gitarista
Žáner Pop-rock
Roky pôsob. 2001 – súč.
Vydavateľstvá Universal Records
Súvisiace
články
Tokio Hotel, Bill Kaulitz
Tokio Hotel v Barcelone 2008

Tom Kaulitz (* 1. september 1989) je gitaristom a príležitostne tiež pianistom nemeckej rockovej skupiny Tokio Hotel. Je dvojčaťom speváka tejto skupiny, Billa Kaulitza.

Kariéra a život[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal Tom sedem rokov. Jeho matka Simone sa po dlhodobom vzťahu v roku 2009 vydala za nemeckého speváka Gordona Trümpera.

Na gitaru hrá rovnako dlho, ako jeho brat spieva – od siedmich rokov. Čaro hudby spoznali vďaka ich nevlastnému otcovi, ktorý vlastní hudobnú školu a okrem toho tiež hrá v kapele. Toma spev nikdy nelákal a hneď sa zameral na gitaru. Jeho najobľúbenejšia a najpoužívanejšia značka gitár je americký Gibson.

V roku 1995 si spolu so svojim o desať minút mladším bratom Billom zahral v televíznej dráme Verrückt nach dir. Bola to jeho prvá a zatiaľ aj posledná televízna rola. Jeho brat je v tomto smere pracovitejší – má už na konte aj prvú skúsenosť s dabingom. Svoj hlas požičal Arthurovi v animovanej rozprávke "Arthur a Minimojovia" a tiež v jeho pokračovaní "Arthur a Minimojovia 2".

V hudobnom svete sa pohybuje už niekoľko rokov. Už od skorého detstva vystupoval so svojim bratom a neskôr tiež s kamarátmi Georgom a Gustavom, s ktorými neskôr založili skupinu s názvom Devilish – názov je spojený s Tomom a jeho hrou na gitaru. Po jednom koncerte miestny časopis v Magdeburgu zverejnil recenziu ich vystúpenia a Tomovu hru na gitaru označil za devilishly good – diabolsky dobrú. Tom bol taký nadšený, že navrhol, aby sa kapela volala práve Devilish. Tento názov ich omrzel v roku 2005, kedy sa fakticky preslávili, svetovo známi sú výhradne ako Tokio Hotel. Kapela do dnešných dní vydala celkovo päť albumov – tri nemecké (Schrei, Zimmer 483 a Humanoid) a tri anglické (Scream, Humanoid a Kings of Suburbia). Zaujímavé je, že na štvrtom albume Humanoid, ktorý vyšiel v dvoch jazykoch (anglickom, nemeckom), svoju tvorbu neprekladajú do angličtiny doslova, ale skôr alternatívne – zhoduje sa len pointa skladby, nie celkový text. Každá pesnička má teda dve, značne odlišné verzie, čo kapele rozširuje repertoár dosť netradičným spôsobom.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 Tom randil s nemeckou modelkou a herečkou Ann-Kathrin Brömmelovou. V roku 2009 randil s americkou speváčkou a skladateľkou Chantelle Paigovou. V roku 2011 si začal s filipínsko-nemeckou modelkou a podnikateľkou Riou Sommerfeldovou, ktorú si v roku 2015 aj vzal. O rok neskôr podal Tom žiadosť o rozvod, ako dôvod ukončenia vzťahu uvádzal nezlučiteľné rozdiely medzi partnermi. Rozvod bol finalizovaný v auguste 2018. Sommerfeldová, ktorá situáciu dovtedy nekomentovala, sa následne vyjadrila v médiách, že dôvodom ich rozchodu bola Tomova opakovaná nevera a divoký životný štýl, a označila ho za "nezrelého tínedžera". V roku 2017 si Tom začal vzťah s o šesť rokov staršou iránsko-nemeckou modelkou Shermine Shahrivarovou, ktorá je matkou trojročnej dcéry z predchádzajúceho vzťahu z hercom Klausom Kretschmanom. Dvojica však spolu veľmi dlho nevydržala a neskôr v tom istom roku sa rozišli. V roku 2018 bol Tom odfotografovaný paparazzami, ako sa bozkáva s nemeckou topmodelkou Heidi Klumovou, ktorá vzápätí ich vzťah médiám potvrdila. Klumová je od Toma staršia o šestnásť rokov a má štyri deti z predchádzajúceho manželstva. Dvojica spolu prvýkrát verejne vystúpila na galavečere Filmového festivalu v Cannes v máji 2018. 24. decembra 2018 Klumová oznámila ich zásnuby prostredníctvom Instagramu. Vo februári 2019 sa dvojica tajne vzala v Kalifornii. Tomov brat Bill potvrdil médiám, že v auguste 2019 sa bude konať druhá svadba na luxusnej jachte na Capri, na ktorú je pozvaných viac ako 100 hostí - medzi inými dizajnér Michael Kors, hviezdny porotca Simon Cowell, členovia kapely Tokio Hotel a bývalý manžel Klumovej, Seal.

V roku 2008 bola na Toma podaná žaloba 25-ročnou Perinne D. za ublíženie na zdraví. Tom jej mal údajne na benzínovej pumpe v Hamburgu uštedriť silnú facku, čo je zaznamenané aj na kamere. Perinne následne spadla na zem, a mala ľahké zranenia na tvári a udretú ruku. Podľa svedeckej výpovede predavačky na pumpe ho mala Perinne so svojimi priateľkami ustavične provokovať a nechceli ho pustiť preč. Tom na ňu zaútočil potom, čo Perinne zhasila svoju cigaretu o jeho auto. Neskôr vyšlo najavo, že Perinne so svojimi priateľkami sú členkami stalkerskej skupiny Les Afghanes on Tour, ktorá Toma a jeho brata Billa obťažovala už roky pred incidentom - v minulosti sa napríklad vlámali do bytu dvojčiat v Hamburgu, obviňovali ich zo sexuálneho pomeru a fyzicky napadli ich matku Simone. Tieto udalosti sa neskôr stali jednými z hlavných dôvodov, prečo sa Bill a Tom rozhodli presťahovať z Nemecka do LA v USA. V roku 2011 súd udelil Tomovi povinnosť venovať 1000 € na dobročinnú organizáciu. Takmer vzápätí, ako bola podaná žaloba na Toma, manažment Tokio Hotel podal žalobu na Les Afghanes on Tour. Súd sa skončil podmienečným trestom pre všetky členky skupiny.

Tom na seba v internetovom magazíne Events und Trends prezradil: "Vždy mám pri sebe brnkátko pre šťastie. Je to moje úplne prvé brnkátko, s ktorým som hral na gitaru. Teraz už je nepoužiteľné, pretože je úplne malinké a ohrané. Ale aj tak ho mám stále pri sebe."

Svojim vzhľadom a tiež niektorými vyhláseniami v médiách – napríklad sa verejne priznal, že skúsil viagru, tiež sa netají častým striedaním sexuálnych partneriek už od skorého veku a tiež nikdy nešetrí všakovakými nemravnými narážkami – si pripísal titul nenapraviteľného Don Juana.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tom Kaulitz na českej Wikipédii.