Tomba!

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tomba! (Tombi! v Európe a Austrálii, Ore! Tomba v Japonsku) je plošinová adventúra vytvorená spoločnosťou Whoopee Camp pre Sony Playstation. Po nej nasledovalo pokračovanie Tomba! 2: The Evil Swine Return. Táto séria bola nápadom Tokuro Fujiwaru, ktorý vytvoril aj série Ghosts 'n Goblins či Mega Man. Je to tiež jedna z prvých hier pre Playstation, ktoré využili možnosti Dual Shock.

Hrateľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Systém misií[upraviť | upraviť zdroj]

Hra je založená na systéme misií, pri ktorých musí hlavná postava (Tomba) využiť svoje schopnosti pre splnenie rôznych úloh. Dokončené misie sú odmenené určitým počtom dobrodružných bodov (adventure points, AP) potrebných na otvorenie AP krabíc, ktoré obsahujú jedlo, alebo predmety. Na otvorenie takejto krabice môžete potrebovať napr. 50 000 AP. AP sú tiež potrebné k sprístupneniu špeciálnych lokácií či informácií v neskorších fázach hry. Nie všetky misie sú potrebné pre dokončenie hry, ale sú potrebné pre úplné dokončenie hry. Dokončenie mnohých úloh je podmienené splnením iných. Tri úlohy sú dokončené ihneď po sebe na konci hry, a preto môže hráč dokončiť iba 128/130 úloh pred dokončením celej hry.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Zasadenie a dej[upraviť | upraviť zdroj]

Tomba! sa odohráva na skupine ostrovov v strede oceánu, ktoré sa nenachádzajú na žiadnej mape. Na severe sa nachádzajú veľké provincie a juh tvoria menšie ostrovy. Táto oblasť je osídlená mierumilovnými ľuďmi, ktorí žili dlhé roky v pokoji.

Hlavná postava je energetický ružovo-vlasý chlapec Tomba. Jedného dňa sa zjaví sedem zlých prasiat a pomocou svojej magickej moci premenia ostrovy na bizarnú krajinu. Podriadení týchto zlých prasiat ukradnú Tombovi zlatý náramok jeho dedka a hromady zlata, po ktorom bažia.

Tombova úloha je získať späť ukradnutý náramok, čo si vyžaduje uväznenie zlých prasiat. K ich uväzneniu potrebuje nájsť prasacie vaky, ktoré sú kľúčom k otvoreniu brán do ich ríše. Na to potrebuje splniť misie pre iných ľudí, za ktoré získava predmety či prasacie vaky. Niektoré misie sú čisto pre zábavu a nie sú podstatné pre príbeh hry.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tomba! na anglickej Wikipédii.