Tower 42

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 51° 30′ 55″ s.š., 0° 5′ 2″ z.d.

Tower 42

Tower 42 je 3. najvyšší mrakodrap v londýnskom City of London nachádzajúci sa na Old Broad Street. Pôvodne bol postavený pre National Westminster Bank; preto jeho pôvodné označenie bolo NatWest Tower. Pri pohľade zhora budova svojím tvarom pripomína logo tejto spoločnosti. Stavba, navrhnutá Richardom Seifertom, bola postavená v rokoch 1971 - 1979 a bola otvorená v roku 1980. Náklady dosiahli výšku 72 miliónov libier.

Tower 42 bol 10 rokov najvyšším mrakodrapom v Londýne a Spojenom kráľovstve. Po svojej dostavbe prekonal vtedy najvyšší 143 m vysoký Guy’s Tower, nemocnicu v londýnskom obvode Southwark. S celkovou výškou budovy 183 m bola najvyššou budovou v Londýne až do výstavby One Canada Square v oblasti Docklands v roku 1990.

Bol to prvý mrakodrap v City a prvá výnimka z obmedzenia, ktoré v tej dobe platilo pre stavbu výškových stavieb v City.

Budova je vystavaná okolo masívneho betónového jadra z ktorého sú vysunuté jednotlivé poschodia; to však znižuje využiteľnú plochu.

24. apríla 1993 vybuchla na Bishopsgate bomba IRA, ktorá spôsobila poškodenie Tower 42 aj iných okolných stavieb. Budova musela byť opravená a väčšina interiérov vymenených. Po oprave sa spoločnosť NatWest rozhodla budovu premenovať na Medzinárodné finančné centrum (International Financial Centre) a predať. Novým vlastníkom sa stala spoločnosť Greycoat a tá ju premenovala na Tower 42, názov odvodený z počtu poschodí budovy. V súčasnosti kancelárie v budove využívá veľké množstvo rôznych spoločností.

V budove se nachádzají dve reštaurácie – Rhodes Twenty Four na 24. poschodí a Vertigo 42 na 42. poschodí. Vertigo 42 je exkluzívny bar špecializovaný na pokrmy z morských živočíchov a šampanské. Poloha v 42. poschodí budovy poskytuje hosťom nádherný výhľad na centrum Londýna.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Najbližšie stanice Docklands Light Railway:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tower 42

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tower 42 na českej Wikipédii.

Rekordy
Predchodca
Guy’s Tower
143 m
Najvyššia budova Londýna
Tower 42
1980-1991
183 m
Nástupca
One Canada Square
235 m