Traja pátrači

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Traja pátrači

Logo série kníh

Autor Robert Arthur a ďalší
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené štáty

Traja pátrači je americká detektívna knižná séria pre deti a mládež. Spočiatku vychádzala na Slovensku pod názvom „Alfred Hitchcock a Traja pátrači“. Pôvodným autorom série je Robert Arthur, neskôr to boli rôzni iní autori (okrem amerických aj nemeckí a rakúski). Príbehy sa odohrávajú v Kalifornii, vo fiktívnom mestečku Rocky Beach, kde žije vodca detektívnej skupiny Jupiter Jones ako aj jeho dvaja spoločníci Peter Crenshaw a Bob Andrews. Séria má momentálne 97 príbehov preložených do slovenčiny .

Pôvodná americká séria mala 43 kníh, ktoré boli v slovenskom preklade vydávané súbežne s príbehmi od nemeckých autorov (pravdepodobne z dôvodu autorských práv).[chýba zdroj] Knihy sú od seba dejovo nezávislé a nie je v nich uvedený presný vek ani jedného z troch hlavných hrdinov. Ich vek sa však na základe indícií odhaduje na 13-14 rokov.

Po skončení série boli v rokoch 1985-1987 vydané ďalšie štyri knihy zo série Find your fate (Nájdi svoj osud), kde si čitateľ sám určuje priebeh deja (knihy majú približne 15 rôznych koncov, ale len jeden vedie k úspešnému vyriešeniu záhady). Do slovenského jazyka boli preložené zatiaľ len dve, a to Case of the Wheeping Coffin (Záhada plačúcej truhly) a The Mystery of the Dancing Dinosaur (Záhada tancujúceho dinosaura).

O dva roky neskôr vyšla ešte séria s názvom Crimebusters, ktorá však bola predčasne ukončená kvôli dedičským a iným právnym sporom. Traja pátrači sú v tejto sérii už o niekoľko rokov starší. Vydavateľstvo Mladé letá vydalo niekoľko titulov z tejto série a včlenilo ju medzi tituly z pôvodnej série.

Následne bolo vydávanie kníh v USA ukončené a práva boli odkúpené vydavateľstvom v Nemecku, ktoré pokračuje s vydávaním kníh i v súčasnosti. V Nemecku je séria veľmi populárna a vznikli tam aj rozhlasové hry či filmy.

Autori[upraviť | upraviť zdroj]

Autori originálnej americkej série[upraviť | upraviť zdroj]

  • Robert Arthur - je tvorca série, ktorý postavil základy prvou knihou Tajomstvo strašidelného zámku na vytvorenie ďalších príbehov. Do svojej smrti v roku 1969 vytvoril ďalších deväť kníh a mnoho čitateľov ich považuje za tie najlepšie.
  • William Arden - vlastným menom Dennis Lynds; je prvý, kto nasledoval v písaní po Robertovi Arthurovi, hoci jeho prvý príbeh o stonajúcej jaskyni prišiel na svet ešte pred smrťou stvoriteľa Troch pátračov. Celkovo napísal 14 kníh vrátane poslednej knihy pod záštitou Alfreda Hitchcocka.
  • M. V. Carey - ako jediná autorka ženského pohlavia musela používať skrátené meno, aby nebolo zrejmé, že nejde o mužského spisovateľa. Dôvod bol čisto marketingový, pretože medzi čitateľov patrili najmä chlapci od 9 do 14 rokov.[1] Jej prvá kniha nazvaná Traja pátrači - Záhada horiacich stôp vznikla v roku 1971 a odvtedy za 16 rokov napísala 15 kníh, teda viac ako ktokoľvek iný. V jej knihách sa často objavujú paranormálne javy, ktorými bola fascinovaná.
  • Nick West - vlastným menom Kinn Platt; zaslúžil sa o pridanie dvoch kníh, a to Traja pátrači - Záhada kašľajúceho draka a Traja pátrači - Záhada nervózneho leva.
  • Marc Brandel - vlastným menom Marcus Beresford; rovnako ako Nick West sa málo podieľal na sérii kníh, avšak všetky jeho tri knihy (v pôvodnej sérii) boli rovnako významné. Hlavne kniha, v ktorej sa ponárame do minulosti Jupitera Jonesa - Traja pátrači - Záhada ukradnutej ceny.

Autori nemeckej série[upraviť | upraviť zdroj]

  • André Marx
  • André Minninger
  • Astrid Vollenbruch
  • Ben Nevis
  • Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer
  • Kari Erlhoff
  • Marco Sonnleitne
  • Mort Schmutzige
  • Viera Schmutzige
  • Matej Schmutzige

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jupiter Jones, Prvý pátrač - Jupiter je nízkej a zavalitejšej postavy, zato má bystrý úsudok, pozoruhodnú pamäť a ide tvrdošijne za svojim cieľom. Žije so svojím strýkom Titusom Jonesom a tetou Matildou kvôli tomu, že je sirota. Jeho rodičia tragicky zahynuli pri leteckom nešťastí pri Južnej Amerike.
  2. Peter Crenshaw, Druhý pátrač - Peter je vyšportovanej postavy, rád hrá bejzbal, pláva a udržuje sa v dobrej kondícii. Koná oveľa opatrnejšie ako Jupiter a nerád sa dostáva do nebezpečných situácií.
  3. Bob Andrews, Záznamy a výskum - „Tretí“ je cieľavedomý, inteligentný a veľmi citlivo reaguje na pocity iných ľudí. Je rodený reportér, ktorý si všade nosí svoj zápisník a zaznačuje si, čo pátrači zistia.

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Alfred Hitchcock - Hitchcock bol prvým „sponzorom “Troch pátračov, ktorý zverejnil prvých 30 dielov. Posledná „Hitchcockova“ kniha pred jeho smrťou bola Traja pátrači - Záhada žraločieho útesu. Po tomto dieli pokračoval v zverejňovaní príbehov v Spojených štátoch Hector Sebastian, avšak v mnohých európskych krajinách zostalo v príbehu naďalej Hitchcockovo meno. Alfred Hitchcock nijakým spôsobom nezasahoval do obsahu kníh a jeho meno malo len marketingový význam, za ktorý dostal náležite zaplatené.[1]
  • Hector Sebastian - je (fiktívny) slávny detektívny spisovateľ. Sebastian prijal sponzorskú rolu v Záhade zjazvenej tváre.
  • Worthington - je britský šofér, ktorý pomáha pátračom hlavne v súvislosti s dopravou. Pracuje v autopožičovni s pozláteným Rolls Royce, ktorého prenájom vyhral Jupiter vo vedomostnej súťaži na 30 dní. Po ich uplynutí zaplatil vďačný zákazník Troch Pátračov (v Záhade ohnivého oka) prenájom na doživotie.
  • Skinner Norris - „Skinny“ študuje na rovnakej škole ako pátrači. Je ich nepriateľom a objavuje sa vo viacerých častiach série až do času, keď je poslaný na vojenskú školu.
  • Titus Jones - Titus je strýko Jupitera. Vlastní bazár, v ktorom sídli aj Hlavný stan Troch pátračov.
  • Matylda Jones - Teta Jupitera. Zakaždým naháňa Jupitera do práce a nenechá bokom ani Petra a Boba, ak sú nablízku.
  • Hans a Konrád - sú dvaja bratia pochádzajúci z Bavorska, ktorí pracujú v bazári Titusa Jonesa. Sú svalnatej postavy, preto viackrát pomáhali pátračom pri nebezpečných situáciách.
  • Šerif Reynolds - náčelník polície v Rocky Beach; spolupracuje s pátračmi a je vo viacerých častiach ich oporou. Svoju spoluprácu začali pri záhade o zelenom strašidle.
  • Victor Hugenay - je francúzsky zlodej obrazov, ktorý sa šikovne vyhol polícii v Európe. Je to jediný zločinec, ktorý sa objavuje v troch knihách, Záhada zajakavého papagája, Záhada strašiaceho ducha a Záhada vreštiacich hodín, kde sa však objavuje až neskôr. V knihe Záhada zajakavého papagája sleduje spolu s dvomi hrdlorezmi Troch pátračov a potrebuje ich ako kľúč k správnemu vyriešeniu záhady.
  • Inšpektor Cotta - po odchode šerifa Reynoldsa do dôchodku sa stane inšpektor Cotta neoceniteľným pomocníkom Troch pátračov. Keďže je policajným inšpektorom, často im pomáha v nebezpečných situáciách, kde si Traja pátrači nevedia pomôcť vlastnými silami alebo im dodáva informácie potrebné pre ich pátranie.

Agentúra Troch pátračov[upraviť | upraviť zdroj]

Jupiter, Peter a Bob žijú vo fiktívnom meste Rocky Beach (názov zrejme inšpirovaný skutočným mestečkom Topanga Beach) v južnej Kalifornii. Rocky Beach je opísané ako pobrežné mesto vzdialené približne 10 až 12 míľ od Hollywoodu a 15 míľ od centra Los Angeles. Jupiterova rodina vlastní a prevádzkuje bazár, v ktorom sa nachádza aj hlavný stan pátračov. Sídlo pátračov tvorí starý nepojazdný príves obsypaný nepotrebnými vecami, takže ho nie je z vonku vidieť. Existuje k nemu niekoľko dômyselných tajných vchodov (zelený vchod, vchod červeného korzára, tunel č.2, voľný vchod č.3). K vybaveniu prívesu patrí telefón, fotokomora, kartotéky, malé laboratórium a dielňa, v ktorej Jupiter montuje zariadenia, väčšinou z vyradených položiek, ktoré pomáhajú vyšetrovateľom v ich detektívnej práci.

Vizitka[upraviť | upraviť zdroj]

Vizitka, ktorú používajú Traja pátrači v príbehu:

TRAJA PÁTRAČI
VYPÁTRAME VŠETKO
???
Prvý pátrač – Jupiter Jones
Druhý pátrač – Peter Crenshaw
Záznamy a výskum – Bob Andrews

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Kompletná séria Troch pátračov vydaných v slovenčine (v poradí podľa edície Mladé letá)[upraviť | upraviť zdroj]

číslo v SK vydaní číslo v US/DE vydaní slovenský názov originálny názov autor Rok vydania originálu
- - Tipy a triky troch pátračov Die drei ??? verraten Tips und Tricks André Marx 1999
1 US Original série - 1 Traja pátrači - Tajomstvo strašidelného zámku The Secret of Terror Castle Robert Arthur 1964
2 US Original série - 2 Traja pátrači - Záhada zajakavého papagája The Mystery of the Stuttering Parrot Robert Arthur 1964
3 US Original série - 3 Traja pátrači - Záhada šepkajúcej múmie The Mystery of the Whispering Mummy Robert Arthur 1965
4 US Original série - 4 Traja pátrači - Záhada zeleného strašidla The Mystery of the Green Ghost Robert Arthur 1965
5 US Original série - 8 Traja pátrači - Záhada strieborného pavúka The Mystery of the Silver Spider Robert Arthur 1967
6 US Original série - 5 Traja pátrači - Záhada miznúceho pokladu The Mystery of the Vanishing Treasure Robert Arthur 1966
7 US Original série - 6 Traja pátrači - Tajomstvo Ostrova kostier The Secret of Skeleton Island Robert Arthur 1966
8 US Original série - 14 Traja pátrači - Záhada kašlajúceho draka The Mystery of the Coughing Dragon Nick West 1970
9 US Original série - 13 Traja pátrači - Tajomstvo pruhovanej mačky The Secret of the Crooked Cat William Arden 1970
10 US Original série - 7 Traja pátrači - Záhada ohnivého oka The Mystery of the Fiery Eye Robert Arthur 1967
11 US Original série - 9 Traja pátrači - Záhada vreštiacich hodín The Mystery of the Screaming Clock Robert Arthur 1968
12 US Original série - 11 Traja pátrači - Záhada hovoriacej lebky The Mystery of the Talking Skull Robert Arthur 1969
13 US Original série - 15 Traja pátrači - Záhada horiacich stôp The Mystery of the Flaming Footprints M. V. Carey 1971
14 US Original série - 16 Traja pátrači - Záhada nervózneho leva The Mystery of the Nervous Lion Nick West 1971
15 59 Traja pátrači - Záhada dopingového bežca Dopingmixer Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1994
16 US Original série - 12 Traja pátrači - Záhada smejúceho sa tieňa The Mystery of the Laughing Shadow William Arden 1969
17 56 Traja pátrači - Záhada cirkusovej tanečnice Tatort Zirkus Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1993
18 US Original série - 18 Traja pátrači - Záhada zmenšujúceho sa domu The Mystery of the Shrinking House William Arden 1972
19 US Original série - 19 Traja pátrači - Tajomstvo fantómovho jazera The Secret of Phantom Lake William Arden 1973
20 57 Traja pátrači - Záhada bláznivého maliara … und der verrückte Maler Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1993
21 US Original série - 17 Traja pátrači - Záhada spievajúceho hada The Mystery of the Singing Serpent M. V. Carey 1972
22 63 Traja pátrači - Záhada mesta duchov Geisterstadt Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1995
23 US Original série - 20 Traja pátrači - Záhada horskej príšery The Mystery of Monster Mountain M. V. Carey 1973
24 66 Traja pátrači - Tajomstvo podzemných sarkofágov … und das Geheimnis der Särge Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1996
25 US Original série - 21 Traja pátrači - Tajomstvo mátožného zrkadla The Secret of the Haunted Mirror M. V. Carey 1974
26 74 Traja pátrači - Záhada horiaceho meča … und das brennende Schwert André Marx 1997
27 US Original série - 25 Traja pátrači - Záhada tancujúceho diabla The Mystery of the Dancing Devil William Arden 1976
28 72 Traja pátrači - Záhada čierneho havrana Die Spur des Raben André Marx 1997
29 US Original série - 30 Traja pátrači - Tajomstvo žraločieho útesu The Secret of Shark Reef William Arden 1979
30 US Original série - 23 Traja pátrači - Záhada neviditeľného psa The Mystery of the Invisible Dog M. V. Carey 1975
31 77 Traja pátrači - Záhada prázdneho hrobu Das leere Grab André Marx 1997
32 85 Traja pátrači - Tajomstvo mesačného ohňa Nacht in Angst André Marx 1999
33 US Original série - 32 Traja pátrači - Záhada planúcich brál The Mystery of the Blazing Cliffs M.V. Carey 1981
34 US Original série - 33 Traja pátrači - Záhada Purpurového piráta The Mystery of the Purple Pirate William Arden 1982
35 81 Traja pátrači - Záhada podmorského obra Meuterei auf hoher See André Marx 1998
36 US Original série - 27 Traja pátrači - Záhada magického kruhu The Mystery of the Magic Circle M. V. Carey 1978
37 76 Traja pátrači - Záhada hlasov z podsvetia Stimmen aus dem Nichts André Minninger 1997
38 US Original série - 35 Traja pátrači - Záhada unesenej veľryby The Mystery of the Kidnapped Whale Marc Brandel 1983
39 83 Traja pátrači - Záhada diabolských kariet Die Karten des Bösen André Minninger 1998
40 84 Traja pátrači - Záhada Vlčej tváre Wolfsgesicht Katharina Fischer 1999
41 US Original série - 22 Traja pátrači - Záhada tajomného odkazu The Mystery of the Dead Man's Riddle William Arden 1974
42 73 Traja pátrači - Záhada strašiaceho ducha Poltergeist André Marx 1997
43 US Original série - 39 Traja pátrači - Záhada cesty hrôzy The Mystery of the Trail of Terror M. V. Carey 1984
44 US Original série - 10 Traja pátrači - Záhada stonajúcej jaskyne The Mystery of the Moaning Cave William Arden 1968
45 86 Traja pátrači - Záhada horiacej veže Feuerturm André Marx 1999
46 US Original série - 26 Traja pátrači - Záhada bezhlavého koňa The Mystery of the Headless Horse William Arden 1977
47 82 Traja pátrači - Záhada diabolskej hudby Musik des Teufels André Marx 1998
48 79 Traja pátrači - Záhada smrtiaceho talizmanu Im Bann des Voodoo André Minninger 1998
49 80 Traja pátrači - Záhada vesmírnej lode Geheimsache Ufo André Marx 1998
50 71 Traja pátrači - Záhada omamného jedu Dreckiger Deal Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1996
51 61 Traja pátrači - Záhada hotelového prízraku Spuk im Hotel Brigitte-Johanna Henkel-Waidhofer 1994
52 123 Traja pátrači - Záhada močiarneho postrachu Schrecken aus dem Moor Marco Sonnleitner 2005
53 124 Traja pátrači - Tajomstvo kaňonu duchov Geister-Canyon Ben Nevis 2005
54 105 Traja pátrači - Tajomstvo pokladu mníchov Der Schatz der Mönche Ben Nevis 2002
55 91 Traja pátrači - Záhada labyrintu bohov Labyrinth der Götter André Marx 2005
56 106 Traja pátrači - Záhada siedmich brán Die sieben Tore André Marx 2002
57 118 Traja pátrači - Záhada tajomného dedičstva Das düstere Vermächtnis Ben Nevis 2004
58 116 Traja pátrači - Záhada troch plachetníc Auf tödlichem Kurs Ben Nevis 2004
59 103 Traja pátrači - Záhada hmlistej hory Der Nebelberg André Marx 2002
60 88 Traja pátrači - Záhada Internetového upíra Vampir im Internet André Minninger 2002
61 117 Traja pátrači - Záhada Čierneho škorpióna Der schwarze Skorpion Marco Sonnleitner 2004
62 126 Traja pátrači - Záhada Faraónovho odkazu SMS aus dem Grab Ben Nevis 2006
63 122 Traja pátrači - Záhada futbalovej horúčky Fußballfieber Marco Sonnleitner 2005
64 US Original série - 24 Traja pátrači - Záhada bane smrti The Mystery of Death Trap Mine M. V. Carey 1976
65 US Original série - 37 Traja pátrači - Záhada dvojprstého holuba The Mystery of the Two-Toed Pigeon Marc Brandel 1984
66 US Original série - 28 Traja pátrači - Záhada smrtiaceho dvojníka The Mystery of the Deadly Double William Arden 1978
67 US Original série - 29 Traja pátrači - Záhada zlovestného strašiaka The Mystery of the Sinister Scarecrow M. V. Carey 1979
68 US Original série - 31 Traja pátrači - Záhada zjazvenej tváre The Mystery of the Scar-Faced Beggar M. V. Carey 1981
69 US Original série - 34 Traja pátrači - Záhada jaskynného muža The Mystery of the Wandering Caveman M. V. Carey 1982
70 US Original série - 36 Traja pátrači - Záhada morskej panny The Mystery of the Missing Mermaid M. V. Carey 1983
71 US Original série - 41 Traja pátrači - Záhada hrozného vlkolaka The Mystery of the Creep-Show Crooks M. V. Carey 1985
72 US Original série - 42 Traja pátrači - Záhada zlata Vikingov The Mystery of the Wrecker's Rock William Arden 1986
73 US Original série - 38 Traja pátrači - Záhada rozbitého skla The Mystery of the Smashing Glass William Arden 1984
74 Edice Crimebusters #1 Traja pátrači - Záhada rýchlych kolies Hot Wheels William Arden 1989
75 US Original série - 43 Traja pátrači - Záhada starého denníka The Mystery of the Cranky Collector M. V. Carey 1987
76 Edice Find your fate #1 Traja pátrači - Záhada plačúcej truhly Case of the Wheeping Coffin Megan Stine & H. William Stine 1985
77 Edice Crimebusters #2 Traja pátrači - Záhada chystanej vraždy Murder to Go Megan Stine & H. William Stine 1989
78 Edice Crimebusters #6 Traja pátrači - Záhada filmového hororu Thriller Diller (premenované na ,,Hollywood Horror" v Spojenom kráľovstve) Megan Stine & H. William Stine 1989
79 Edice Crimebusters #4 Traja pátrači - Záhada zlodejov komiksov Funny Business William McCay 1989
80 Edice Crimebusters #3 Traja pátrači - Záhada nebezpečných sudov Rough Stuff G. H. Stone 1989
81 Edice Crimebusters #7 Traja pátrači - Záhada hudobných pirátov Reel Trouble G. H. Stone 1989
82 Edice Crimebusters #11 Traja pátrači - Záhada počítačového vírusu Fatal Error G. H. Stone 1990
83 Edice Find your fate #2 Traja pátrači - Záhada tancujúceho dinosaura The Mystery of the Dancing Dinosaur Rose Estes 1985
84 US Original série - 40 Traja pátrači - Záhada ukradnutej ceny The Mystery of the Rogues' Reunion Marc Brandel 1985
85 Edice Crimebusters #10 Traja pátrači - Záhada kúpeného hráča Long Shot Megan Stine & H. William Stine 1990
86 Edice Crimebusters #5 Traja pátrači - Záhada nebezbečnej cesty An Ear for Danger Marc Brandel 1989
87 Edice Crimebusters #9 Traja pátrači - Záhada špinavej hry Foul Play Peter Lerangis 1990
88 58 Traja pátrači - Záhada otrávenej vody Giftiges Wasser Brigitte Johanna Henkel-Waidhofer 1993
89 60 Traja pátrači - Záhada tigrej klietky … und die Rache des Tigers Brigitte Johanna Henkel-Waidhofer 1994
90 65 Traja pátrači - Záhada mužov v pozadí … und die Schattenmänner Brigitte Johanna Henkel-Waidhofer 1995
91 75 Traja pátrači - Záhada lyžiarskeho diabla Pistenteufel Ben Nevis 2010
92 68 Traja pátrači - Záhada neskorej pomsty Späte Rache Brigitte Johanna Henkel-Waidhofer 1996
93 163 Traja pátrači - Záhada nezvestného pilota Die drei???; und der verschollene Pilot Ben Nevis 2012
94 220 Traja pátrači - Záhada nebezpečného lesa Im Wald der Gefahren André Marx 2022
95 218 Traja pátrači - Záhada Diablovho útesu Die Teufelsklippe Ben Nevis 2022
96 203 Traja pátrači - Záhada temného strážcu Der dunkle Wächter Ben Nevis 2019
97 206 Traja pátrači - Záhada falošných detektívov Die falschen Detektive Ben Nevis 2019

Nevydaná a neoficiálna 44. kniha série (vydaná fanúšikmi v roku 2018, ktorá má rovnaký názov ako pôvodne plánovaná kniha v čase zrušenia série) Záhada vlaku duchov je zadarmo v elektronickej verzii v anglickom jazyku.[2]

Traja pátrači Junior[upraviť | upraviť zdroj]

číslo v SK vydaní číslo v DE vydaní slovenský názov originálny názov autor Rok vydania originálu
1 1 Traja pátrači Junior - Panika v súkromnej ZOO Panik im Paradies Ulf Blanck 1999
2 4 Traja pátrači Junior - Chaos pred kamerou Chaos vor der Kamera Ulf Blanck 1999
3 5 Traja pátrači Junior - Záhadný stroj času Flucht in die Zukunft Ulf Blanck 2000
4 6 Traja pátrači Junior - Nebezpečenstvo v záhrade hrôzy Gefahr im Gruselgarten Ulf Blanck 2000
5 7 Traja pátrači Junior - Poklad v pirátskej hrobke Gruft der Piraten Ulf Blanck 2000

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b William Arden, Dennis Lynds Interview [online]. www.threeinvestigatorsbooks.com, [cit. 2018-08-19]. Dostupné online.
  2. The Three Investigators in The Mystery of the Ghost Train. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online.

1. https://www.threeinvestigatorsbooks.com/

2. https://www.rocky-beach.com/

3. https://archive.org/embed/threeinvestigators

4. https://3investigators.homestead.com/

5. https://www.tunneltwo.com/

6. https://www.mladeleta.sk/