Trim (mesto v Írsku)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trim

Trim (ír. Baile Átha Troim)[1] je mesto vo východnej časti Írska v grófstve Meath, bývalé sídlo grófstva.
V roku 2016 tu žilo 9 194 obyvateľov[2].

Leží na rieke Boyne v nadmorskej výške 61 m n. m., západne od mesta ústi do Boyne rieka Tremblestown, kým východne od neho rieka Knightsbrook. Trim je vzdialený 42 km severozápadne od Dublinu a 15 km JJZ od Navanu, nachádza sa na križovatke ciest R154, R158, R160 a R161.

V meste stojí najväčší normandský zámok v západnej Európe, Trim Castle, postavený na konci 12. storočia v súvislosti s normandskou inváziou na východné pobrežie Írska. K ďalším pozoruhodnostiam patria: miestna radnica, anglikánsky kostol sv. Patrika, zvyšky stredovekého mestského opevnenia, opátstvo Newtown Abbey a budova súdu.

Každoročne sa tu koná prehliadka starých automobilov Trim Car Show (v júli, od roku 1985), festival Trim Haymaking Festival spojený s tradičným sušením prvého sena (polovica júna) a tiež prehliadka psov, koní a hospodárskych zvierat Trim Agricultural Show (prvý týždeň v septembri).

3 km severovýchodne od centra mesta, pri ceste do Navanu, sa nachádza vojenské i športové letisko Trim Airfield, ktoré má jednu dráhu dlhú 560 m. Let na Dublinské medzinárodné letisko trvá cca 15 minút.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Placenames Database of Ireland
  2. Trim (Agglomeration) auf citypopulation.de, 1. september 2017

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]