Trnávka (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°10′13″S 17°10′06″V / 48,170339°S 17,168262°V / 48.170339; 17.168262

Trnávka
Poloha katastrálneho územia Trnávka
Poloha v rámci častí Ružinova

Trnávka je miestna časť a katastrálne územie v Bratislave v mestskej časti Ružinov v okrese Bratislava II.

Je ohraničená ulicami a komunikáciami Rožňavská na severozápade, Cesta na Senec na severe a Trnavská cesta a Vrakunská cesta na juhu. Východnú hranicu tvorí Farná (Ivanka pri Dunaji).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo 15. storočia patrila táto časť pravdepodobne do vajnorského chotára a mala pomenovanie Dornyk - Dvorník. Pôvodne ho tvorili polia, lúky, pasienky s celkovou plochou vyše 1 300 ha. Bola tu aj známa Kuchajda (neskôr vojenské cvičisko) s močiarom (dnešné jazero Kuchajda). Prvé osídlenie tohoto územia nastalo od roku 1869 a prvým bytom bol služobný byt kočiša na majeri Jurajov dvor. Často sa uvádza Güllov dvor, ale ten sa nachádzal na mieste terajších tlačiarní Bittner. V maďarčine sa povie Juraj György a gülla je v staršej maďarčine gulya, čiže guľa. v Od roku 1872 tu stála Hecklerova tehelňa. Dornkappel sa začal budovať v cípe medzi majerom Jurajov dvor a tehelňou. Tehelne boli na Trnávke dve. Výstavba štvrte Dornkappel pokračovala až v roku 1918 a masovejšia až od roku 1924. V roku 1938 bol dostavaný kostol.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasné územie bratislavskej časti Trnávka malo pôvodný názov Torrnkapel (od roku 1655) a Dornkappel s viacerými obmenami od roku 1865 do roku 1945. Názov Dornkappel vznikol z nemeckých slov Dorn (tŕň) a Kappel (kaplnka). Kaplnka so zvonicou stála pri tehelni, dodnes má ulica na danom mieste názov Pri zvonici.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádzajú sa tu jasle, materská, základná škola a štyri stredné školy (SOU nábytkárske, SOU stavebné, Súkromná stredná umelecká škola, Stredná zdravotná škola), kostol, futbalové ihrisko, zdravotné stredisko, pošta, polícia, veľké nákupné strediská Avion a Soravia. Taktiež pod územie Trnávky spadá Letisko M.R.Štefánika a prírodné kúpalisko Zlaté piesky.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Súbor domov (tzv. Masarykova kolónia) na Trnávke bola postavená v 20. rokoch 20. storočia na vejárovitom pôdoryse. Tvorí ju 30 rovnakých dvojdomov so zalomenými štítmi a s charakteristickým zastrešením domov tzv. „oslími chrbtami“. Tieto strešné konštrukcie sú vytvorené experimentálnou konštrukciou pomocou drevených väzníkov z lepených segmentov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]