Trubicový zásobník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trubicové zásobníky sú stredne veľké zásobníky zemného plynu pre vyrovnávanie výkyvov potreby: používajú sa najmä pre pokrytie v denných špičkách odberu, pretože disponujú vysokým výkonom pri odbere a napájaní. Pre ich malý objem (v normálnom prípade menej ako milión metrov kubických) sa hodia pre vyrovnávanie sezónnych výkyvov len podmienečne.

Trubicové zásobníky zemného plynu patria k povrchovým zásobníkom, hoci sa nachádzajú v hĺbke asi dvoch metrov. Skladajú sa z oceľových trubíc s priemerom až do 1,6 m, ktoré sú uložené paralelne v malej hĺbke a sú poháňané tlakom od 50 do 100 barov. Často sa zriaďujú v areáli priemyselného objektu.

Trubicové zásobníky sú možnosťou pre skladovacie zariadenie v krajinách, kde sa nenachádzajú – ako vo Švajčiarsku alebo okolo aglomeračných centier – vhodné geologické štruktúry pre hĺbkové podzemné zásobníky.

Výkyvy teploty a ochrana pred koróziou[upraviť | upraviť zdroj]

Položenie pod zemou zmenšuje veľké výkyvy teploty (deň/noc), ktoré vedú vo (vlhkom) prostredí k silnému zrážaniu kondenzačnej vody na kovovom povrchu. Také rozdiely teploty v zásobníku vznikajú tiež zmenou tlaku plynu – najmä pri plnení (komprimácia = ohriatie) alebo vyprázdnení (pri uvoľnení = ochladenie). Trubica sa navyše ešte zvonka chráni „katodicky" pred koróziou. Pritom sa vedľa trubíc zakope „obetovaná anoda“ a spojí sa s kladným pólom rovnosmerného napätia, ale záporný pól sa spojí s trubicami. Tým sa korózia presmeruje na anodu.

Hospodárska funkcia trubicových zásobníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Najvýznamnejšou funkciou trubicových zásobníkov zemného plynu je dnes obmedzenie špičiek („peak shaving“). Domácnosti spotrebujú ráno a večer viac plynu ako cez deň alebo v noci. V chladných dňoch dochádza k zvlášť vysokej spotrebe v špičke. Pretože sa ale plyn dodáva z výrobných polí v relatívne konštantnom prúde, potrebuje primerané zadržovacie zariadenie, aby reagoval na tieto výkyvy potreby a dal plyn k dispozícii v špičke.

Výkyvy v popyte možno navyše vyrovnávať v podstate s rozličnými zásobníkmi plynu. Pre denné výkyvy sa veľmi dobre hodia malé, flexibílne nádoby ako trubicové zásobníky. Poskytovatelia zásobníkovej služby sú schopní pri použití trubicových zásobníkov dopomocť verejným podnikom a elektrárňam k vyrovnanému odberu plynu a tým znížiť ich náklady na odber plynu.

„Nadbytok odberu zo zákaznickej zmluvy o plnom zásobovaní sa použije v málo vyťažených nočných a poludňajších hodinách k znovu naplneniu zásobníku. Vyťaženie v špičke ráno a večer potom bude kryté plynom zo zásobníku. Týmto vyrovnaním počas dňa podá povrchový zásobník aj napriek svojej malej objemovej kapacite výkon, ktorý je adekvátny oveľa väčšiemu podzemnému zásobníku.“[1]

Zoznam trubicových zásobníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Rakúsko[upraviť | upraviť zdroj]

Wien Energie Speicher GmbH zriaďuje vo Viedni Leopoldau trubicový zásobník zemného plynu s maximálnym objemom 693 000 m³ a využiteľným objemom 550 000 m³. Tlak zásobníku je 45 barov, výstupný tlak 4 bary, výkon odberu 100 000 m³/h.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Peter Deschkan: „Neues Geschäftsmodell für Speicher“, Energie & Management (1. október 2008, strana 23)