Trullo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trulli v meste Alberobello, Svetové dedičstvo UNESCO

Trullo (mn.č. trulli; z gréckeho τροῦλλος, kupola) [1] je tradičný apúlsky kamenný dom s kužeľovou strechou. Tento stavebný štýl je typický pre údolie Valle d’Itria v oblasti Murgia, ležiacej v talianskej Apúlii. Trulli možno nájsť v mestách Alberobello, Locorotondo, Fasano, Cisternino, Martina Franca a Ceglie Messapica. Najstaršie zo zachovaných trullov boli postavené v 16. storočí neďaleko krasovej plošiny Murgia.

Trulli boli všeobecne budované ako obydlia alebo sýpky. Tradične sa stavali bez cementu či malty, a tým pádom nepodliehali zdaneniu. Tento štýl je rozšírený aj na okolitom vidieku, kde je väčšina polí oddelená kamennými múrmi stavanými nasucho.

Steny trullov sú vybudované v dvoch vrstvách: vnútorná, uzatvorená vrcholovým klenákom, je z vápencových balvanov, a vonkajšia, z vápencových dlaždíc, zabezpečuje, aby bola stavba vodotesná. Pôvodne bola kužeľová konštrukcia budovaná priamo na zemi, ale väčšina dochovaných stavieb je položená na obvodových múroch. Na vrcholku kužeľa trullov v Alberobelle býva normálne vežička, ktorá môže slúžiť ako dekoračný dizajn, vybraný kvôli určitej symbolike. Dodatočne môže mať samotný kužeľ symbol namaľovaný na sebe (ako to vidno na obrázku domčekov trullo z Alberobella). Takéto symboly môžu byť planetárneho charakteru, môže to byť malocchio (uhrančivé, zlé oko), kríž, srdce, hviezda, polmesiac a hviezda, alebo ešte zopár iných.

Múry sú veľmi hrubé, zabezpečujúc tak studené prostredie v horúcom počasí a chrániac proti chladu v zimnom období. Veľká väčšina trullov má pod každou kužeľovou strechou len jedinú miestnosť: viacizbový trullo má mnoho kužeľov, z ktorých každý predstavuje jednu miestnosť. Deti spávajú v prístenkoch zabudovaných v stene, vpredu s visiacimi závesmi.

O pôvode dizajnu trulla existuje veľa teórií. Jedna z najpopulárnejších hovorí, že kvôli vysokým daniam z nehnuteľností stavali ľudia z Apúlie svoje stavby z kameňov nasucho, aby ich mohli rozobrať, keď sa v oblasti vyskytovali inšpektori.

Zachované trulli sú dnes populárne u anglických a nemeckých turistov a často sú predmetom kúpy a renovácie, aby slúžili všeobecným účelom. Avšak každý, kto chce trullo reštaurovať, sa musí podriadiť mnohým predpisom, pretože trulli sú chránené zákonom o svetovom dedičstve Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Trulli možno nájsť aj v nemeckej vinárskej oblasti Rheinhessen, postavené v 18. storočí vinárskymi robotníkmi (niektorými i z Apúlie) ako chaty.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Trullo na anglickej Wikipédii.

  1. Liddell, Henry George; Scott, Robert (1883), A Greek-English Lexicon, New York: Harper & Brothers, s. 1583