Dvojprúdový motor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Turboventilátorový motor)
Animácia turboventilátorového motora.
A. Jeden hriadeľ (nízkotlaková časť)
B. Druhý hriadeľ (vysokotlaková časť)
C. Statické súčasti
1. Gondola
2. Dúchadlo
3. Nízkotlakový kompresor
4. Vysokotlakový kompresor
5. Spaľovacia komora
6. Vysokotlaková turbína
7. Nízkotlaková turbína
8. Jadrová tryska
9. Dúchadlová tryska
Turboventilátorový motor Snecma M88 s prídavným spaľovaním
Dvojica turboventilátorových motorov Lycoming ALF 502 na komerčnom lietadle BAe 146

Dvojprúdový motor (iné názvy: turboventilátorový motor, turbodúchadlový motor, dvojprúdová pohonná jednotka) je typ leteckého motora, ktorý pracuje na podobnom princípe ako prúdový motor, no na rozdiel od obyčajného prúdového motora, kombinuje dva druhy motorov: jednak konvenčný turbínový motor[1] a jednak dúchadlo s prstencom podobné vrtuli. Vzduch, vstupujúci do motora, je najprv stlačený dúchadlom. Časť vzduchu potom prúdi do vysokotlakovej časti motora, zvyšok túto časť obteká obtokovým kanálom. Ťah motora je vyvolaný účinkom oboch prúdov plynov.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Cez dvojprúdový motor prúdi výrazne viac vzduchu ako cez prúdový motor. Rýchlosť výstupných plynov je preto pri rovnakom výkone nižšia. Dvojprúdové motory sú preto obvykle menej hlučné a majú nižšiu spotrebu. To je aj dôvod, prečo sú dnes takmer všetky dopravné a vojenské lietadlá vybavené týmito motormi. Dvojprúdové motory vojenských lietadiel majú väčšinou malý obtokový pomer a bývajú vybavené prídavným spaľovaním. Dvojprúdové motory sú najúčinnejšie predovšetkým pri rýchlosti od 500 do 1000 km/h, teda pri rýchlosti, v ktorej je prevádzkovaná väčšina komerčných lietadiel.[2][3] Dvojprúdové motory udržujú efektivitu nad obyčajnými prúdovými motormi pri nízkych nadzvukových rýchlostiach do približne Mach 1,6, ale tiež môže byť efektívny pri plynulom použití prídavného spaľovania pri rýchlosti Mach 3 a viac.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé prúdové motory boli veľmi neefektívne čo sa týka spotreby paliva a ich celkový tlakový pomer a teplota vstupných plynov turbíny boli veľmi obmedzené technológiou dostupnou v tom čase. Celkom prvý dvojprúdový motor v prevádzke bol nemecký Daimler-Benz DB 670 (označený vtedajším ministerstvom Tretej ríše ako 109-007), ktorý mal svoj skúšobný let dňa 1. apríla 1943.[4] V Spojenom kráľovstve bol prúdový motor s axiálnym kompresorom Metropolitan-Vickers F.2 vybavený dúchadlom, čím sa stal prvým britským dvojprúdovým motorom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Marshall Brain. How Gas Turbine Engines Work [online]. howstuffworks.com, [cit. 2010-11-24]. Dostupné online.
  2. Turbofan Engine [online]. www.grc.nasa.gov, [cit. 2010-11-24]. Dostupné online. Archivované 2014-09-22 z originálu.
  3. NEUMANN, Gerhard. Herman the German: Just Lucky I Guess. Bloomington, IN, USA : Authorhouse, 2004 (1984 tlač). ISBN 1-4184-7925-X. , pp. 228–230.
  4. Anish Bhayani; Jordan Knapp; Parker Wells. Turbomachinery: The Revolution of Modern Flight [PDF]. Cosmos, 2. august 2007, [cit. 2011-12-18]. Dostupné online. Archivované 2012-03-06 z originálu.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Turbofan na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]