Tvorkov potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tvorkov potok je potok na hornej Orave, v severovýchodnej časti okresu Tvrdošín.[1] Je to pravostranný prítok Jelešne, meria 5,2 km a je tokom V. rádu.

Pramení v severovýchodnom výbežku Skorušinských vrchov, v podcelku Oravická Magura[2], na severozápadnom svahu Kraviarky (906,0 m n. m.) v nadmorskej výške cca 835 m n. m., neďaleko štátnej hranice s Poľskom. Najprv tečie severozápadným smerom, následne sa stáča na sever, vstupuje do Oravskej kotliny a preteká obcou Suchá Hora. Za obcou sa prechodne stáča na severozápad, potom pokračuje západným smerom a zo severu obteká obec Hladovka. Napokon sa stáča na juhozápad, preteká močaristým územím rašelinísk a západne od Hladovky ústi v nadmorskej výške približne 693 m n. m. do Jelešne.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-19]. Dostupné online.