Tueret

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Tweret)
Bohyňa Tueret

Tueret (staroeg. t3-wr.t; ďalšie formy: Tweret, Tauret, Tuat, Tuart, Taweret) alebo Toeris / Tueris (starogr. Θουέρις), bola staroegyptská bohyňa, pôvodne družka démona Apopa. Jej meno značí Tá, ktorá je veľká a súvisí s jej neskoršou funkciou bohyne, ktorá sa odvrátila od zla a zabraňuje mu. Pôvodne však úloha Tueret súvisela so zlom, ktoré sa dialo cez deň, pretože had Apop prebýval pod obzorom a mal moc iba v ríši noci.

Ako Apopova družka bola Tueret stotožňovaná s cirkumpolárnou, severnou časťou nočnej oblohy, presnejšie so súhvezdím, ktoré približne zodpovedalo dnešnému Drakovi. Jedným z jej titulov bol preto i Pani obzoru. V tomto aspekte je zobrazená na strope hrobky faraóna Setiho I. V Údolí kráľov.

Tueret bola zobrazovaná ako bytosť pozostávajúca zo zvierat, ktorých sa Egypťania najviac báli. Jej telo sa z väčšej časti podobalo na hrocha, ktorého pripomínalo svojim tvarom i súhvezdie Tueret, s končatinami levice a chrbtom krokodíla. V neskoršej dobe bola namiesto s krokodílím chrbtom zobrazovaná i s malým krokodílom na chrbte, ktorý bol považovaný za boha Sobeka, jej manžela.

Tueret ako bohyňa tehotenstva a pôrodu[upraviť | upraviť zdroj]

Už počas Starej ríše si Egypťania všimli, že samice hrocha sú menej agresívne ako samci, a začali pripisovať ich agresivitu ochrane mláďat. Z tohoto dôvodu prijala Tueret už v týchto dobách úlohu ochranného božstva tehotenstva a pôrodu. Tehotné ženy zvykli nosiť amulety s jej menom alebo v jej podobe na svoju ochranu. Tueret bývala zobrazovaná aj na nožoch z hroších zubov, ktoré boli používané pri obradoch spojených s odháňaním zlých duchov od matky a dieťaťa.

V nasledujúcich obdobiach egyptských dejín bola Tueret zobrazovaná s črtami tehotnej ženy – ovisnutými prsiami, vypuklým bruchom a dlhými, rovnými ľudskými vlasmi. V roli ochrankyne zvykla byť Tueret zobrazovaná s jednou rukou položenou na znaku sa, symbole ochrany, a niekedy držiac anch, symbol života, alebo nôž podobný tomu vyrobenému z hrošieho klu. Tituly Tueret v ochrannej funkcii boli: Ipet (alt. Opet, Ipej a Apet) a Reret.

Ďalšie aspkety Tueret[upraviť | upraviť zdroj]

Tueret (t3-wrt) v hieroglyfoch
X1G1G36
D21
X1I12

Pretože hroch bol spájaný s Nílom, Tueret prijala aj aspekt bohyne nílskych záplav a úrody. Hoci bola Tueret pôvodne jedným z domácich bôžikov a Apopova manželka, postupne začala byť vnímaná ako tá, ktorá zlému zabraňuje, než aby ho spôsobovala.

Po zmenách v egyptskom panteóne, kedy sa Sutech stal bohom zla a nahradil staršieho Apopa, z Tueret sa stala jeho konkubína (Sutech už mal za manželku bohyňu Nebtet). Podľa povestí bola Tueret pôvodne zlá bohyňa, ale napravila sa, a následne držala na uzde aj Sutecha.

V úlohe bohyňa materstva neskôr Tueret asimilovala Mut.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tueret