Ulf Merbold

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ulf D. Merbold)
Ulf Dietrich Merbold
Astronaut ESA
Ulf Merbold
Št. príslušnosťNemecko
Narodenie20. jún 1941 (82 rokov)
Greiz, Nacistické Nemecko (dnešné Nemecko)
Predchádzajúce zamestnaniefyzik
Čas vo vesmíre49 dní, 21 hodín a 36 minút
Kozmonaut od1978
MisieSTS-9, STS-42, Sojuz TM-20, Sojuz TM-19
Znaky misií

Ulf Dietrich Merbold (* 20. jún 1941, Greiz, Nacistické Nemecko, dnes Nemecko) je európsky kozmonaut, ktorý pri troch výpravách strávil vo vesmíre 49 dní.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolské vzdelanie získal na univerzite vo Stuttgarte (Nemecko), ktorú úspešne zakončil v roku 1976. V rokoch 1968 - 1978 bol zamestnancom Planckovho Inštitútu metalurgie. Roku 1978 sa dostal do tímu nemeckých kozmonautov ESA (European Space Agency) ako vedec, výskumník v odbore fyzika, neskôr absolvoval výcvik v NASA a v Rusku. V období rokov 1983 - 1994 absolvoval tri lety do kozmu. Je rádioamatér.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel vo svojich 42. rokoch na raketopláne Columbia na desaťdňovú misiu a stal sa tak 131. kozmonautom Zeme. Na palube misie (označenie COSPAR 1973-050A) bola západoeurópske laboratórium Spacelab a päť ďalších kozmonautov: Owen Garriott, John Young, Robert Parker , Byron Lichtenberg a Brewster Shaw. Štart bol z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Počas letu zvládli 70 vedeckých experimentov a s menšími problémami aj pristátie na základni Edwards.

V januári 1992 odštartoval z Floridy raketoplán Discovery k svojmu 14. letu na misiu STS-42. Na jeho palube bolo sedem kozmonautov: Ronald Grabe, Stephen Oswald, Norman Thagard, David Hilmers, William Readdy, dr. Ulf Merbold (letel druhýkrát) a Roberta Bondarová. Táto zostava vedcov na obežnej dráhe oživila laboratórium Spacelab a Biorack a venovala sa rôznym pokusom. Pristáli na základni Edwards v Kalifornii po ôsmich dňoch letu.

Vo svojich 53. rokoch vzlietol roku 1994 do vesmíru tretíkrát, tentokrát v ruskej kozmickej lodi Sojuz TM-20. Stal sa členom 17. základnej posádky orbitálnej stanice Mir, kde strávil mesiac. Z Bajkonuru s ním v lodi vzlietli Jelena Kondaková a Alexandr Viktorenko. Na Mire s nimi zostala pôvodná posádka Valerij Poľakov - Jurij Malenčenko - Talgat Musabajev a celá šestica tu mesiac vykonávala množstvo experimentov a odstraňovala rôzne poruchy stanice. Na stanici bol Merbold ako astronaut Európskej vesmírnej agentúry v rámci programu EuroMir. V kozmickej lodi Sojuz TM-19 Merbold s Malenčenko a Musabajevem odleteli na Zem. Pristáli v Kazachstane.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ulf Merbold na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]