Ulička (prítok Uhu)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ulička
potok
Ulička pod Runinou
Štáty Slovensko Slovensko,  Ukrajina Ukrajina
Regióny Prešovský, Zakarpatský
Okresy Snina, Veľkoberezniansky
Obce Ruský Potok, Runina, Topoľa, Kolbasov, Ulič
Prítoky
 - ľavostranné Zbojský potok
Prameň
 - poloha Veľký Bukovec, Bukovské vrchy
 - výška 710 m
Ústie Uh
 - poloha Zabriď
 - výška 209 m
 - súradnice 48°55′00″S 22°27′35″V / 48,91673°S 22,45964°V / 48.91673; 22.45964
Dĺžka 28 km
Rád toku VII.
Číslo hydronyma 4-30-05-3432
Povodie Uh
Poloha ústia
Poloha ústia
Wikimedia Commons: Ulička
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Ulička je riečka v severovýchodnej časti Slovenska, na území okresu Snina.[1] Je to pravostranný prítok Uhu s dĺžkou 28 km (z toho 24 km na území Slovenska) a je tokom VII. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Bukovských vrchoch v podcelku Bukovce[2], pod hlavným hrebeňom pohoria, na severozápadných svahoch vrchu Veľký Bukovec (1 011,9 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 710 m n. m.[3]

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv severozápadným smerom, vteká do malej eróznej Runinskej kotliny, a južne od obce Runina priberá sprava Hluboký potok a na krátkom úseku pokračuje na západ. Z pravej strany potom priberá Poloninský potok, mení smer toku na severozápad. Ďalej priberá sprava Pľašu a veľkým výrazným oblúkom sa stáča k juhu. Preteká obcou Topoľa, pod ktorou priberá najprv ľavostranný Dankov potok a potom pravostranný Príslopský potok a stáča sa na juhovýchod. Sprava priberá Šťavinku, preteká cez Kolbasov, následne priberá sprava Dolinský potok a zľava Ruský potok. Potom Ulička vytvára dvojitú zákrutu, zľava priberá Vlčí potok a vstupuje do Uličskej kotliny, kde tečie cez obec Ulič. Tu priberá svoj najvodnatejší prítok, Zbojský potok zľava. Vytvára ešte dve väčšie sihote, zľava priberá Mikešov potok a juhovýchodne od obce opúšťa územie Slovenska. Hneď za štátnou hranicou priberá ľavostranný Homašov tečúci súbežne s hranicou (na cca 500 m úseku preteká aj na našom úseku) a následne pokračuje približne 4 km dlhým úsekom cez územie Ukrajiny. Pri obci Zabriď sa v nadmorskej výške približne 209 m n. m. vlieva do Uhu.[4]

Ulička je vodným tokom pretekajúcim výhradne územím Bukovských vrchov a od sútoku s Príslopským potokom je deliacou líniou medzi podcelkami Bukovce na severovýchode a Nastaz na juhozápade. Preteká územím národného parku Poloniny.

Povodie Uličky podľa prítokov (v smere toku)[upraviť | upraviť zdroj]

Ulička (P – pravostranný prítok, Ľ – ľavostranný prítok)

Fotogaléria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-01-14]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-01-14]. Dostupné online.
  3. Bukovské vrchy. Turistická mapa. 1 : 50 000. Harmanec: VKÚ, a. s., 2023.
  4. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2024-01-14]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]