Ulsterská špeciálna polícia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Znak Ulsterskej špeciálnej polície

Ulsterská špeciálna polícia (angl. Ulster Special Constabulary, tiež nazývaný B-Specials alebo B-Men, skr. USC) kvázi-vojenská rezervná polícia v Severnom Írsku. Bola zriadená v októbri 1920 krátko pred rozdelením Írska. Bol to ozbrojený zbor, organizovaný čiastočne vojensky a bol povolávaný v časoch núdze ako boli povstania a vojny. Túto úlohu vykonávala počas Írskej vojny za nezávislosť v rokoch 1920 – 1922 a v 50-tych rokoch počas Pohraničnej kampane Írskej republikánskej armády.

Počas jej existencie, bolo zabitých 54 členov USC členmi IRA.

Takmer všetci jej členovia boli ulsterskí protestanti z tohto dôvodu mali katolíci v nich veľkú nedôveru. Tiež vykonali niekoľko odvetných zabíjaní a opatrení proti katolíckym civilistom v britsko-írskom konflikte počas rokov 1920 – 1922. Unionisti všeobecne podporovali USC ako príspevok k obrane Severného Írska.

Ulsterská špeciálna polícia bola rozpustená v máji 1970 po správe baróna Hunta, ktorý riadil reštrukturalizáciu bezpečnostných síl Severného Írska aby prilákal viac katolíckych regrútov a odzbrojil políciu. Funkcie a členstvo USC bolo z veľkej časti prevzaté Ulsterským obranným plukom (UDR) a zálohami Kráľovskej ulsterskej polície.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ulster Special Constabulary na anglickej Wikipédii.