Umenie zdravo žiť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umenie zdravo žiť

Autor Katarína Horáková
Pôvodný jazyk slovenský
Krajina vydania Slovenská republika
Počet vydaní originálu 2
Dátum 1. vydania originálu 2009
ISBN 1. vydania originálu ISBN 978-80-969606-6-8
Literárny žáner zdravie, medicína
Slovenské vydania knihy

Umenie zdravo žiť je publikácia slovenskej autorky Kataríny Horákovej. Prvé vydanie knihy vyšlo v roku 2009, druhé v roku 2010.

Kniha na praktických príkladoch podľa vedeckých poznatkoch a skúseností autorky opisuje potrebu zdravej stravy pre kvalitný a plnohodnotný život bez chorôb a zdravotných problémov.

Opisuje cestu k zdraviu a štíhlej postave, vysvetľuje význam trávenia pre organizmus, chudnutia a ozdravovanie tela, ako aj zásady kombinovanej (oddelenej) stravy a zdravý životný štýl. Venuje sa zásadám zdravého stravovania, upozorňuje na nebezpečenstvo „prekyslenia organizmu“, na potraviny „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“, ďalej na udržanie acido-bázickej rovnováhy pomocou potravín. Predstavuje glykemický index potravín a potravinovú pyramídu pre ľudí bojujúcich s nadváhou. Vysvetľuje význam konzumácie rýb, prečo jesť pomaly a obmedziť konzumáciu mäsa.

Témami knihy je aj význam vody pre kvalitný život, prečo sa ľahšie chudne s vodou a aký je správny pitný režim. Autorka zvýrazňuje význam zelených potravín - chlorella, spirulina a zelený jačmeň. V druhej časti knihy sa autorka venuje témam potravinových zlozvykov, sugescii, problémom s hmotnosťou a pomalým metabolizmom. Ďalej kniha obsahuje recepty a a rôzne diéty.

Okrem špecifických rád z oblasti zdravej stravy autorka upozorňuje na význam optimistického prístupu k životu a humoru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]