Union Station (Los Angeles)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Union Station

Los Angeles Union Station (v skratke LAUS, v minulosti známa ako Los Angeles Union Passenger Terminal alebo LAUPT) je hlavnou železničnou stanicou v Los Angeles´v Kalifornii. Železničná doprava je prevádzkovaná spoločnosťami Amtrak a Metrolink; rýchlodráhu a metro prevádzkujú spoločnosti Metro Rail Red Line, Purple Line a Gold Line.[1] Spoločnosť Silver Line prevádzkuje autobusovú dopravu. Od februára 2011 je vo vlastníctve dopravného oddelenia okresu Los Angeles (Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica bola otvorená v roku 1939 ako jedna zo staníc, nesúcich názov union station (pôvodný názov znamenal označenie stanice, z ktorej sú vypravované vlaky viac ako dvoch železničných spoločností). Budova bola navrhnutá architektmi Johnom Parkinsonom a Donaldom B. Parkinsonom, rovnakými architektmi, ktorí navrhli radnicu v Los Angeles. Stanica prebrala služby, prevádzkované staršou La Grande Station. Bola poslednou veľkolepou stanicou postavenou v USA. Je postavená v štýle španielskej koloniálnej architektúry a v roku 1980 bola zaregistrovaná v zozname historických miest USA (National Register of Historic Places).

Plány do budúcnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Autobusová spoločnosť Silver Line stavia nový autobusový terminál, ktorý bude súčasťou staničného komplexu. Hotový má byť v roku 2015. V plánoch je rozšírenie počtu koľají, ktoré skráti cestovný čas najmä pri diaľkovej železničnej doprave. Stanica je plánovaná ako hlavná losangeleská zastávka kalifornskej vysokorýchlostnej železnice, ktorej výstavba sa má začať v roku 2012.[2]


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Union Station (Los Angeles) na anglickej Wikipédii.

  1. Los Angeles Union Station, CA – (LAX) Train Station. Amtrak. Retrieved on April 20, 2012.
  2. High-Speed Rail Authority Approves State Matching Funds to Extend Backbone of Statewide System [online]. December 20, 2010, [cit. 2010-01-08]. Dostupné online. Archivované 2010-12-26 z originálu.