Utopenec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O prírodnej pamiatke v Česku pozri Utopenec (prírodná pamiatka).
Utopenci v pohári
Utopenci na tanieri

Utopenec (v Česku sa v množnom čísle vyskytuje životná podoba utopenci častejšie než neživotná utopence, v jednotnom zásadne životná: „měl jsem jednoho utopence“) je obľúbený český pokrm studenej kuchyne, často podávaný v krčmách k pivu: špekáčky s cibuľou v sladkokyslom náleve.

Špekáčky sú olúpané a rozkrojené na menšie časti, cibuľa nakrájaná na plátky. Nálev sa varí z vody, octu, soli, cukru a korenia (čierneho, nového korenia). Po vychladnutí sa ním zalejú špekáčky s cibuľou, napchaté najčastejšie do päťlitrového zaváracieho pohára, a nechajú sa stáť minimálne týždeň, lepšie dva, v chlade. Podávajú sa s chlebom.

Základný recept má niekoľko variácií: V niektorých verziách sa dáva aj iná zelenina (pálivá paprika, uhorky, kapusta), ďalšie dochucovadlá do nálevu (horčica, kečup, worcesterová alebo sójová omáčka), existujú aj „rýchli utopenci“ so skráteným časom naloženia.

V čase vstupu Česka do sa v médiách objavovali správy, že jej hygienické predpisy určujúce rýchlosť spotreby pripravených jedál v hostincoch znemožnia okrem iného aj predaj utopencov, z oficiálnych miest ich však popreli.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Utopenec na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).