Václav Neumann

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Václav Neumann
Václav Neumann
Narodenie29. september 1920
Praha, Česko
Úmrtie2. september 1995 (74 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Václav Neumann

Václav Neumann (* 29. september 1920, Praha, Česko – † 2. september 1995, Viedeň, Rakúsko) bol významný český dirigent, dlhodobý šéfdirigent Českej filharmónie. Jeho doménou bola hudba 20. storočia.

Známym sa stal najmä svojou interpretáciou symfonického diela Bohuslava Martinů a snahou presadiť aj počas totalitného režimu uvádzanie diel Miloslava Kabeláča.

Neumann nahral kompletné symfonické dielo Gustava Mahlera. Na zahraničné vystúpenia ho pozývali predovšetkým ako experta na českú hudbu (viedenské naštudovanie Rusalky, početné inscenácie Predanej nevesty a ďalších diel).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po maturite na gymnáziu študoval Neumann súkromne aj na konzervatóriu (absolvoval 1944) husľovú hru a dirigovanie. Od roku 1945 bol členom Českej filharmónie ako violista a s rovnakým nástrojom patril krátky čas k zakladajúcim členom Smetanovho kvarteta.

7. marca 1948 zastupoval dirigenta Rafaela Kubelíka v Českej filharmónii a na základe tohto jediného dirigentského vystúpenia bol po Kubelíkovej emigrácii vymenovaný za jej šéfa, veľmi skoro však na funkciu rezignoval.

V rokoch 1951-54 pôsobil ako umelecký riaditeľ Karlovarského symfonického orchestra, potom brnianskeho a v rokoch 1956-63 pražského symfonického orchestra FOK. Súčasne od roku 1955 hosťoval v berlínskej Komickej opere, kde získal ako spolupracovník renomovaného nemeckého operného režiséra Waltera Felsensteina medzinárodné ocenenie.

Stúpajúci kredit v nemecky hovoriacich krajinách viedol v roku 1964 k tomu, že Neumanna vymenovali za umeleckého riaditeľa lipského Gewandhausorchestru. Po auguste 1968 túto vysoko prestížnu funkciu Neumann zložil a vrátil sa do Prahy, kde mu emigrácia Karla Ančerla uvoľnila miesto šéfa Českej filharmónie.

Wiener Flötenuhr 1982

Najvýznamnejšie nahrávky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Piano concerto no.24 in C minor K491,Rondo in D major K382,Pavel Štěpán, Česká filharmónia -vyznamenané cenou Wiener Flötenuhr za najlepšiu mozartovskú nahrávku
  • Bohuslav Martinů: Symfonie č.1-6, Česká filharmónia
  • Gustav Mahler: Symfonie č.1 a 10, Česká filharmónia
  • Antonín Dvořák: Symfonie č.1-9, Česká filharmónia
  • Leoš Janáček: Sinfonietta, Taras Bulba, Česká filharmónia
  • Bohuslav Martinů: Opera Suites and Excerpts: Orchestral Suite (Julietta), Orchestral Suite (Theatre behind the Gate), Little Suite (Comedy on the Bridge), Le Départ - symphonic interlude (The Three Wishes), Saltarello (Mirandolina), combined recording - Brno State Philharmonic Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra, dirigenti Václav Neumann a František Jílek

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]