Všepoľská mládež

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Všepoľská mládež, po poľsky Młodzież Wszechpolska [muoďžež všechpolska], skratka MW, je poľská organizácia mladých, ktorá je charakteristická nacionalistickou a krajne katolíckou rétorikou. Vo svojom programe deklaruje, že jej cieľom je výchova mládeže v katolíckom a národnom duchu. Úzko spolupracuje s poľskou politickou stranou Ligou poľských rodín a často je považovaná za jej mládežnícku organizáciu a dokonca aj úderku.

Tretia ideová deklarácia z roku 1989 hovorí okrem iného o tom, že „národ je najvyššou dočasnou hodnotou. Prvou po Bohu láska patrí Vlasti a prvou po Bohu služba patrí vlastnému národu“. V rovnakom dokumente sa ohradzuje proti „doktrínam, ktoré hlásajú svojvôľu, liberalizmus, tolerancionizmus a relativizmus“.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Všepoľská mládež vznikla v roku 1922, a 2. decembra 1989 bola obnovená z iniciatívy Romana Giertycha (v súčasnosti predseda LPR). Od roku 2001 organizácia spolupracuje s LPR.

Už v medzivojnových rokoch organizácia presadzovala ekonomický bojkot Židov a obmedzenie ich prístupu k vyššiemu vzdelaniu, v čase 2. svetovej vojny však odmietala nacistickú politiku a jej členovia bojovali v radoch Zemskej armády. Štruktúry organizácie boli v konšpirácii obnovené v rokoch 1943/1944 a rozbité komunistickými orgánmi v rokoch 1946/1947.

V súčasnosti organizácia deklaruje ako svoj cieľ výchovu mládeže v duchu národných a katolíckych hodnôt, nie politickú činnosť, ktorú však môžu vykonávať jednotliví členovia, ale nie v mene organizácie. Na kandidátkach LPR do parlamentných volieb v roku 2005 však Roman Giertych nahradil celý rad členov strany LPR práve členmi Všepoľskej mládeže, a to aj napriek protestom lokálnych organizácii strany a ďalšími členmi vedenia LPR.

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Všepoľská mládež bola kritizovaná za to, že sa jej predstavitelia mnohonásobne angažovali v ideologických akciách s použitím násilia. Ako príklad možno uviesť akcie členov MW počas takzvaných Pochodov rovnosti (Parada Równości, ktoré organizovali organizácie homosexuálov a ktoré mali poukazovať na netoleranciu a nerovnoprávnosť osôb patriacich k sexuálnym menšinám) v júni 2005. Poľský bulvárny denník Fakt na jeseň 2005 zverejnil niekoľko rokov staré snímky zo stretnutia, kde vtedajší členovia MW (a nietorí z nich neskôr vysoko postavení členovia LPR) hajlovali (obvinení sa hájili tým, že zdvihnutou rukou si len objednávali ďalšie pivo).

Hymna Všepoľskej mládeže[upraviť | upraviť zdroj]

Złoty słońca blask dokoła,
Orzeł Biały wzlata wzwyż,
Dumne wznieśmy w górę czoła,
patrząc w Polski Znak i Krzyż,

Polsce niesiem odrodzenie,
Depcząc podłość, fałsz i brud,
W nas mocarne wiosny tchnienie,
W nas jest przyszłość'',
Z nami lud,

Naprzód idziem w skier powodzi,
Niechaj wroga przemoc drży,
Już zwycięstwa dzień nadchodzi,
Wielkiej Polski moc to my!
Wielkiej Polski moc to my!

Predsedovia Všepoľskej mládeže[upraviť | upraviť zdroj]

Známi predstavitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]