VV60LF

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
VV60LF
Výrobné údaje
TypVV60LF
VýrobcaAliancia TW Team
Technické údaje
Dĺžka (bez spriahadiel)10 150 mm
Šírka2 500 mm
Výška3 060 mm
Max. rýchlosť70 km/hod.
Rozchod1 435 mm
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie26
Miest na státie57
Logo Wikimedia Commons multimediálny obsah na Commons

VV60LF je typ českého električkového nízkopodlažného vlečného vozňa, ktorý vyrábajú spoločne firmy Pragoimex a. s. (predtým ČKD Pragoimex), Krnovské opravny a strojírny s. r. o. (KOS) a Cegelec a. s.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ostravský vlečný vozeň VV60LF

Brniansky dopravný podnik pomerne dlho hľadal optimálny variant na obnovu svojho vozňového parku. Okrem iného sa uvažovalo aj o nákupe nových, moderných, čiastočne nízkopodlažných električkových vlekov. V roku 2001 si nechal dopravný podnik spracovať vo Výskumnom ústave koľajových vozidiel v Prahe štúdiu relizovateľnosti prevádzky modernizovaných električiek Tatra T3 s vlečnými vozňami. Štúdia potvrdila reálnosť týchto úvah. Preto bola do novostavieb vozňov Tatra T3R.EV zabudovaná asynchrónna elektrická výbava TV Europulse, ktorá vďaka vyššiemu výkonu ako pri obyčajnej výbave, umožňuje prevádzku vlečných vozňov. Podobne sa postupovalo aj v Ostrave.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o jednosmerný štvornápravový bežný vlečný električkový vozeň. Typové označenie VV60LF odkazuje na fakt, že je čiastočne nízkopodlažný (vlečný vozeň so 60% nízkej podlahy – anglicky low floor), podlaha vo výške 350 nad temenom koľajnice. Sedadlá nad podvozkami sú umiestnené na vyvýšených podestách, teda celé vozidlo je priechodné po nízkej podlahe. V pravej bočnici sa nachádzajú dvoje dvere. Interiér je zladený s električkami T3R.EV.

Vozeň je určený na prevádzku v súprave s električkou T3R.EV buď spriahnutý s jedným (MV+VV) alebo s dvoma (MV+MV+VV alebo MV+VV+MV) motorovými vozňami.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Roky dodávky Počet vozňov Evidenčné č.
Brno 2004 – 2006 4 1301 – 1304
Ostrava 2005 – 2006 2 301 – 302

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]