Vačica virgínska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vačica virgínska

vačica virgínska
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Didelphis virginiana
Kerr, 1792
Synonymá
Didelphis marsupialis virginiana
Didelphis virginianus

Rozšírenie.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vačica virgínska (Didelphis virginiana) je veľmi prispôsobivá a v Severnej Amerike aktívne zväčšuje územie, na ktorom žije. Využíva výhody plynúce z osídlenia človekom, hniezdi v hromadách stavebného odpadu či v prístavbách, vyhľadáva odpadky. Je všežravá a medzi jej potravu patria vtačie vajíčka, ale i kvetiny, ovocie a zdochliny. Vačica virgínska je najväčší americký vačkovec. Je aktívna v noci a obvykle žije na zemi. K tomu dobre šplhá a pláva. Nie je síce striktne teritoriálna, ale mimo obdobia párenia sa vyhýba ostatným jedincom svojho druhu.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Samica môže mať až osemnásť mláďat v jednom vrhu, aj keď počet mliečnych bradaviek postačuje len pre trinásť. Mláďatá, ktoré prežijú, zostávajú prichytená na bradavkách 50 dní a vak opúšťajú za 70 dní.

Únik pred predátormi[upraviť | upraviť zdroj]

Pri vážnom ohrození vačica predstiera smrť, aby tým zmiatla predátorov. Dokáže ležať na boku až 6 hodín bez jediného náznaku pohybu. Ústa a oči sú otvorené a vačica nereaguje na akékoľvek podnety.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pérez-Hernandez, R., Lew, D. & Solari, S. 2016. Didelphis virginiana. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T40502A22176259. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T40502A22176259.en. Prístup 21. február 2019.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Virginia Opossum na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]