Vaječník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vaječníky)

Vaječník alebo ovárium (lat. ovarium) je samičia pohlavná žľaza produkujúca vajíčka.

Vaječníky človeka[upraviť | upraviť zdroj]

Vaječník je párový orgán mandľového tvaru, uložený v malej panve, v plochej prehĺbenine pobrušnice (fossa ovarica) po stranách maternice. Jeho veľkosť tvar a povrch sa menia v závislosti od veku a fázy reprodukčného cyklu. U mladej ženy, ktorá ešte nerodila, je asi 3 cm dlhý, 1,5 cm široký a 1 cm hrubý. Váži okolo 10 g. Až do puberty je povrch vaječníka hladký, potom sa zjazvuje po ovuláciách a vystupujú na povrch tiež dozrievajúce folikuly.

Ovárium je fixované v pobrušnicovej krkve pomocou závesného väzu vaječníkov (ligamentum suspensorium ovarii), ktorý ho fixuje k bočnej stene panvy. Od maternice sa tiahne k ováriu väz ligamentum proprium ovarii. Na povrchu sa nachádza zárodočný epitel a pod ním je tenká väzivová vrstva.

V stavbe vaječníka rozlišujeme kôrovú a dreňovú časť. V kôre sú prítomné primárne ovariálne folikuly (=primárne vajíčkonosné telieska vaječníka; folliculi ovarici primari), ktoré postupne dozrievajú na sekundárne ovariálne folikuly (folliculi secundari ovarici). V oboch vaječníkoch je asi 300 - 400 primárnych folikulov. Z nich väčšina zaniká a niektoré sa menia na Graafove folikuly (folliculi ovarici vesiculosi), ktorých folikulárne bunky produkujú hormón estrogén. Primárne folikuly majú priemer 30 - 40 mikrometrov a tvoria ich drobné folikulárne bunky, medzi ktorými je nezrelá ženská pohlavná bunka - oocyt. Graafov folikul má veľkosť približne čerešne a výrazne vystupuje nad povrch ovaria. V čase ovulácie (vypudenia pohlavnej bunky) praskajú obaly folikulu a vystreknutou folikulárnou tekutinou je oocyt 1. radu vyplavený do pobrušnicovej dutiny. Je zachytený prstovými výbežkami vajíčkovodu a transportovaný smerom k maternici. Z prasknutého folikulu vzniká žlté teliesko (corpus luteum), ktoré pôsobí ako dočasná endokrinná žľaza produkujúca progesteron.

Dreňová časť vaječníka je tvorená väzivom a hladkými svalovými bunkami. Je bohato cievne zásobená. Zatiaľ nie sú zistené jej špecifické funkcie.

Vo vaječníku sa produkujú hormóny estrogény (estriol, estradiol, estrón).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]