Valónsky región

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha regiónu v Belgicku
Vlajka Valónskeho regiónu

Valónsky región alebo Valónska oblasť (fran. Région wallonne, nem. Wallonische Region, val. Walonreye, hol. Waals Gewest[1]), skrátene Valónsko, je jeden z troch administratívnych regiónov Belgicka. Predstavuje 33 % obyvateľov (3 498 384) a 55 % (16 844 km²) rozlohy Belgicka. Je to prevažne francúzsky hovoriaci región, no nachádzajú sa tu aj nemecky hovoriace komunity na východe. Tak ako iné regióny, má vlastný parlament a vládu. Hlavným mestom je Namur a oficiálne jazyky sú francúzština a nemčina. Dňa 1. januára 2006 žilo vo Valónsku 3 413 978 obyvateľov. Súčasťou regiónu je aj enkláva Comines-Warneton, ktorá územne nesúvisí so zvyškom územia.

Administratívne usporiadanie[upraviť | upraviť zdroj]

Belgicko je rozdelené na 10 provincií, z ktorých 5 sa nachádza vo Valónsku:

1. Valónske Brabantsko
2. Hennegavsko
3. Lutyšsko
4. Luxembourg
5. Namursko

Valónsko sá ďalej delí na 20 okresov (fran. arrondissements) a 262 obcí. Hlavné mesto je Namur. Ďalšie dôležité mestá (s viac ako 50 000 obyvateľmi) sú Charleroi, Lutych, Mons, La Louvière, Mouscron, Seraing, Tournai a Verviers.

Federalizácia Belgicka prebehla v troch etapách.

Prvá bola v roku 1970 kedy boli do Ústavy zavedené tri kultúrne spoločenstvá a to Valónsko, Flámsko a Nemecké spoločenstvo na východe Belgicka.

Druhou etapou v roku 1980 zo zákonov vypadol názov "kultúrne" spoločenstvá a ostali teda tri spoločenstvá. V roku 1993 sa do Ústavy dostal pojem že Belgicko je "federatívny štát".

Ďalšou etapou federalizácie boli v roku 2001 Lambermontská a Lombardská dohoda, ktorou do kompetencie regionov prešlo poľnohospodárstvo, morský rybolov a zahraničný obchod, zároveň do kompetence regiónov i společenstiev prešli otázky volebných výdajov, financovania politických strán a regionálny rozvoj. Lombardská dohoda rozdelila parlament Bruselského regiónu na frankofonnu a flámsku časť so zákazom majorizácie.

Situáciu to na určitý čas vyriešilo. No posledné 2 roky je Belgicko bez federálnej vlády, pretože politické strany zastupujúce Valónsko a Flámsko sa nevedeli dohodnúť na zostavení federálnej vlády (autonómne vlády Flámska a Valónska boli zostavené a fungujú). Riešenie sa našlo až na jeseň v roku 2011, kde boli po vzájomnej dohode prenesené ďalšie kompetencie z federálnej úrovne na úroveň Flámska a Valónska. Flámske strany sa netaja, že ich konečným cieľom je samostatné Flámsko. Otázna je budúcnosť Bruselu ako jazykovo zmiešaného regiónu, na ktorý si robí nárok Flámska aj Valónska komunita.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]