Vaporizér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jednoduchý vaporizér.
Japonský vaporizér pre sevofluran (anestetikum).

Vaporizér je zariadenie, ktoré slúži na sublimáciu (čiže zmenu skupenstva tuhej látky na plynnú). Sublimujú sa väčšinou rastlinné ingrediencie, napríklad marihuana a tabak, ale aj ostatné byliny a zmesi (pozri arómoterapia). Svoje využitie má v medicíne ale aj pre aplikáciu drog.[1]

Vaporizácia môže byť alternatíva fajčenia. Na rozdiel od spaľovania rastlín nevzniká veľké množstvo toxických a karcinogénnych látok.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri použití sa účinné látky odparujú zvyšujúcou sa teplotou, pri ktorej však nedochádza k zapáleniu zmesi. Výsledkom je inhalácia a nie fajčenie, čím sa do tela nedostáva dym, ktorý poškodzuje pľúca a dýchacie cesty. Vaporizér môže byť jednoduchý, kde sa zmes nahrieva zapaľovačom a inhaluje, ale dajú sa kúpiť aj elektrické s nastaviteľnou teplotou alebo dokonca aj so zdravotníckymi certifikátmi.

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vaporizéry rozdeľujeme do štyroch skupín. Podľa toho či sú prenosné alebo stacionárne a podľa druhu ohrievania.

Teploty potrebné na odparenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ABRAMS, D I; VIZOSO, H P; SHADE, S B, et al. Vaporization as a smokeless cannabis delivery system: a pilot study. Clinical Pharmacology and Therapeutics, november 2007, roč. 82, čís. 5, s. 572–578. DOI10.1038/sj.clpt.6100200. PMID 17429350. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Vaporizér