Veronika (svätica)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svätá Veronika
Socha svätej Veroniky na Kalvarienbergu v rakúskom Eisenstadte
Socha svätej Veroniky na Kalvarienbergu v rakúskom Eisenstadte
Biografické údaje
Narodenie1. storočie (?), Palestína
Úmrtie† 1. storočie (?), Rím
Uctievanie
Atribútyrúška s podobou Kristovej tváre, tŕňová koruna
Patronátobchodníkov, tkáčov, farských gazdín, pomocníčka pri ťažkých zraneniach, patrónka Ríma
Cirkevrímskokatolícka cirkev
Sviatok27. február
Odkazy
Spolupracuj na CommonsVeronika
(multimediálne súbory na commons)

Svätá Veronika (* 1. storočie (?), Palestína - † 1. storočie (?), Rím) bola svätica pochádzajúca z Jeruzalema, patriaca do okruhu žien, ktoré podľa evanjelií sprevádzali Ježiša Krista na krížovej ceste.

Keď na ceste na Golgotu videla, že Kristova tvár je zmáčaná krvou a potom, strhla si z krku šatku (lat. sudarium) a podala mu ju, aby si mohol tvár utrieť. Na znak svojej lásky otlačil na túto šatku Kristus svoju tvár. Na šatke tak natrvalo ostal verný otlačok Ježišovej tváre. Údajne od 8. storočia je táto šatka uchovávaná ako svätá relikvia v Bazilike svätého Petra.

Veronika dostala svoje meno podľa slov vera icon, znamenajúcich pravá podoba. Jednoslovným pomenovaním veraikon, používaným v umení a architektúre (napr. na gotických oltároch), označujeme šatku s odtlačkom Kristovej tváre. Samotná Veronika držiaca šatku je dodnes veľmi populárnou sväticou a vďačným a častým námetom umelcov.

Po udalostiach s ukrižovaním sa Veronika dostala s výpravou prvých kresťanov do južného Francúzska. Odtiaľ sa po čase vydala na púť do Ríma, kde šatku s Kristovou podobou odovzdala pápežovi Klementovi I. Podľa inej legendy sa o Veronike a jej šatke dopočul ťažko chorý cisár Tiberius, ktorý si ju dal zavolať. Údajne, len pohľadom na látku vyzdravel.

Pamiatka na Veronikin čin je dodnes živá: je zvečnená v šiestom zastavení krížovej cesty. Veronikina rúška spolu s Longinovou kopijou a úlomkom Kristovho kríža patrí medzi tzv. veľké relikvie Baziliky svätého Petra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sl. Ravik, O světcích a patronech, Levné knihy KMa, Praha, 2006, ISBN 80-7309-343-X
  • I. Rusina, M. Zervan, Životy svätých - ikonografia, Pallas, Bratislava 1994, ISBN 80-7095-019-6