Viadukt Črni Kal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 45° 33′ 26.98″ s.š., 13° 52′ 16.33″ v.d.

Most počas výstavby v roku 2002

Viadukt Črni Kal je najvyšší a najdlhší most v Slovinsku. Je súčasťou diaľnice A1.

Most je zároveň aj druhou najvyššou stavbou v Slovinsku.

Poloha mosta[upraviť | upraviť zdroj]

Most prekonáva údolie Osapska dolina nad dedinou Gabrovica, v blízkosti dediny Črni Kal, približne 20 km od mesta Koper.

Rozmery mosta[upraviť | upraviť zdroj]

Most z predpätého betónu je tvorený dlhou zákrutou s polomerom 800 m. Podopiera ho 11 pilierov, z ktorých najnižší meria 10 m a najvyšší 87,5 m. Najdlhšia vzdialenosť medzi dvoma piliermi je 140 m, najkratšia 40 m. Najväčšia výška mosta nad údolím je 95 m, dĺžka mosta je 1065 m. Vozovky pre oba smery sú od seba oddelené, z vonkajších strán je po celej dĺžke mosta zábradlie o výške 1,2 m predĺžené zábranou proti vetru o výške 3 m. Celková šírka mosta je po celej dĺžke 26,5 m.
Po moste vedú štyri jazdné pruhy, z toho dva pre každý smer diaľnice. Po oboch vonkajších okrajoch mosta vedú ešte dva odstavné pruhy.

Stavba mosta[upraviť | upraviť zdroj]

Most bol navrhnutý staviteľskou spoločnosťou Ponting v Maribore, architektom bol profesor Mens Mentisa, zodpovedným projektantom Marjan Pipenbaher. Investorom stavby bola spoločnosť DARS. Náklady na stavbu dosiahli sumu 4,5 miliardy toliarov. Stavebné práce sa začali v septembri 2001, most bol otvorený 23. septembra 2004. Ešte pred otvorením po ňom 23. mája 2004 prešli účastníci cyklistických pretekov Giro d’Italia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Viadukt Črni Kal na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).