Vidiek (skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vidiek
Vidiek v roku 2006
Vidiek v roku 2006
Základné informácie
Pôvod Slovensko Rovinka, Slovensko
Žáner(-re) pop rock, ska, new wave
Pôsobenie 1986 – súčasnosť
Vydavateľstvá Opus, Monitor, Bonton, Universal, Columbia, Brain Zone
Webstránka www.skupinavidiek.sk
Členovia skupiny
Ján Kuric
Ondrej Tomčala
Richard Jajcay
Martin Klačanský
Bývalí členovia
Peter Sojka
Peter Dobrota
Kamil Grebeň
Richard Kasák

Vidiek je slovenská poprocková skupina, ktorú v roku 1986[1] založili v Rovinke členovia rozpadnutej skupiny Ventil RG Ján Kuric a Ondrej Tomčala, ktorí zo začiatku tvorili duo. Neskôr sa k nim pripojili Kamil Grebeň, Richard Jajcay, Peter Dobrota a Peter Sojka. Skupina sa pôvodne mala volať Jano a jeho družina, alternatívny názov Vidiek bol odvodený od skladby „Vidiečan“, prvej autorskej skladby v ich repertoári.[1]

Tvorba aj vystúpenia skupiny Vidiek sú charakteristické parodovaním hudobného prejavu amatérskych insitných kapiel, čo však kontrastuje s vysokými skladateľskými kvalitami a virtuozitou jej členov.

V roku 1988 skupina debutovala albumom Nechajte si ju, na ktorom sa nachádzal niekdajší hit Ventilu RG „Fajčenie škodí zdraviu“, ale aj prvé hity samotného Vidieku ako „Vidiečan“, „Tisíc divov, možno aj viac“, „Film“ či „Nechajte si ju!“. Medzi ďalšie úspešné skladby skupiny patria „Rudy & Hilda“, „Anglická (The Evensong)“, „Keď je 7 ráno, zapnem rádio“, „Nie je to ľahké“, „Anjel“, „Môžeš závidieť“, „O maňo (Mamy Blue)“ a iné.

Skupina Vidiek sa objavila vo filme režiséra Miroslava Šindelku Vášnivý bozk (1994), kde v jednej scéne hrala hotelovú kapelu. V scéne zaznela štúdiová verzia skladby „Anglická (The Evensong)“ z albumu Vidiek.

Zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia:

Bývalí členovia:

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

LP[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové:

Koncertné:

Výberové:

SP[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vidiečan / My chceme rásť (1988)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]