Viedenská krv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Predstavenie operety Viedenská krv, na operetnom festivale v Mörbischi, Rakúsko

Viedenská krv (Wiener Blut) je opereta, ktorú skomponoval Johann Strauss ml. Premiéra sa konala 25. októbra 1899 v Carl Theater. Libreto napísali Victor Léon a Leo Stein. Opereta vznikla vďaka snahe Franza von Jaunera, riaditeľa v Carl Theater, získať Straussa na napísanie operety pre svoje divadlo. Straussovi sa ponúknuté libreto páčilo, ale bol už príliš starý a nechcelo sa mu komponovať novú operetu. Preto vybral spoločne s Adolfom Müllerom vhodnú hudbu z viacerých svojich starších symfonických diel (hlavne z poliek Vergnügungszug op. 281, Gut bürgerlich op. 282, Deutcher Kriegermarsch op. 284 a valčíkov Wiener Blut op. 354, Myrtenblüthen op. 395, Neu Wien op. 342). Medzitým však ochorel a nedokázal už dielo dokončiť. Väčšinu práce preto prevzal Adolf Müller, ktorý bol predtým dirigentom v Theater an der Wien. Johann Strauss sa premiéry nedožil. Opereta spočiatku nemala úspech – pravdepodobne preto, lebo publikum očakávalo skôr niečo nové ako staré známe melódie v novom spracovaní. Neúspech prispel ku krachu Carl Theater a jeho riaditeľ Jauner spáchal samovraždu.

Cesta operety k úspechu sa začala až 6 rokov neskôr keď ju 26. októbra 1905 uviedlo Theater an der Wien. Odvtedy je dielo jedným z najčastejšie hraných operiet.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

I. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Gróf Zedlau, veľvyslanec malého kniežatstva Reuss-Schleiz-Greiz vo Viedni, je veľký sukničkár. Žije v prepychovej vile s tanečnicou Franziskou Cagliari. Jej otec by rád grófa spoznal, ale netuší že gróf je ženatý. Gróf sa momentálne zamiloval do slúžky Pepi, ktorú videl pri krajčírke svojej manželky a Franzi zanedbáva. Napriek tomu sa mu stále darí presviedčať ju o svojej láske. Spoločne so svojím sluhom Jozefom píšu list, aby vylákali novú grófovu lásku niekam na rande, pričom Jozef netuší že ide o Pepi, do ktorá je jeho nevestou. Do grófovho domu prichádza Pepi, aby odovzdala Franzi šaty, v ktorých má tancovať na Viedenskom kongrese. Šaty sú jej však malé a už nie je čas ich opraviť. Jediné východisko je, aby na bále tancovala Pepi, ktorej sú šaty dobré.

Do vily prichádza aj knieža a ministerský predseda kniežatstva Reuss-Schleiz-Greiz, Ypstein, ktorý hľadá grófa. Vo vile nájde Franzi, ktorú považuje a za Zedlauovu manželku a veľmi mu "padne do oka". Naopak, keď sa nečakane objaví aj skutočná grófka, správa sa k nej hrubo, lebo ju považuje za grófovu milenku. Gróf Zedlau zhrozene vidí trápnu situáciu. Kniežaťu nechce priznať pravdu a ani svoju manželku netúži predstaviť svojej milenke, takže požiada Ypsteina o "pomoc". Ten v domnienke, že zachraňuje situáciu, predstaví pred Franzi grófku ako svoju manželku. Grófka je najprv veľmi prekvapená, ale keď vidí, že aj manžel k nej správa ako k Ypsteinovej manželke, začne sa na situácii dobre baviť a ochotne odchádza s Ypsteinom.

II. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Na Viedenskom kongrese si po porážke Napoleona veľmoci rozdeľujú Európu. Pepi má tam tanečné vystúpenie namiesto Franzi. Gróf jej odovzdáva list, v ktorom ju pozýva večer na rande do kasína Dortmayer. Pepi sa v zápätí poháda s Jozefom a preto sa rozhodne na rande s grófom prísť.

Grófka by si s manželom rada vyjasnila manželské vzťahy. Franzi chce od grófa vysvetlenie, kto bola tá dáma v ich dome. Obe by s ním navyše chceli tiež ísť k večer k Dortmeyerovi, kde sa črtá dobrá zábava. Aby sa gróf Zedlau vyhovoril, vymyslí si, že musí večer riešiť štátne záležitosti s Ypsteinom.

Ypstein, ktorý grófku stále považuje za Zedlauovu milenku ju presviedča, aby grófa opustila. Tá v snahe pomstiť sa manželovi začne Ypsteina zvádzať. Usporiadateľ kongresu však grófku pozná a verejne jej ďakuje za jej účasť, čím odhalí pred Ypsteinom jej pravú totožnosť. Na to Ypstein začne koketovať s Franzi.

III. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Gróf Zedlau čaká v parku kasína Dortmeyer na Pepi a odvedie ju do separée. Pepi jeho zvádzaniu odoláva, lebo stále miluje Jozefa a pozvanie grófa prijala iba z trucu.

K Dortmeyerovi príde aj grófka aj Franzi, lebo od začiatku neverili, že Zedlau chce naozaj večer pracovať a tušia, že gróf chce tam prísť s nejakou inou dámou. Franci prichádza v sprievode Ypsteina a grófka s Jozefom.

Grófa sa im podarí prichytiť. Pepi sa prvá udobrí s Jozefom, veď ho stále milovala. Franci už ochotne prijala dvorenie Ypsteina a záletnému grófovi tak vlastne ani nezostáva nič iné, len sa vrátiť k manželke. Láska predsa musí zvíťaziť a všetky úlety a nedorozumenia sa pripisujú len horúcej “Viedenskej krvi”.